Chůze může být blahodárná pro věčně sedící pracovníky. Stačí jen 2 minuty volné chůze každou hodinu.

Pouhé 2 minuty ležérní chůze každou hodinu se mohou stát jedním z léků na prodloužení života pro všechny, kdo většinu pracovní doby tráví sezením. Samotné stání po dobu 2 minut však podobně pozitivní účinky, jako chůze, nemá. Vyplynulo to ze studie Americké nefrologické společnosti (CJASN).

Četné studie prokázaly, že každodenní sezení po delší dobu vede ke zvýšenému riziku předčasné smrti, srdečních chorob a cukrovky. S ohledem na tuto skutečnost vědci z univerzity v Utahu zkoumali zdravotní přínosy stání, ležérní chůze či prostého úklidu a to zejména. Speciálně se zabývali tím, zda tyto činnosti mohou prodloužit životy těch lidí, kteří přes den prosedí více než polovinu času.

Studie zkoumala přes 3000 účastníků, kteří nosili akcelerometry měřící intenzitu jejich činností. Tito účastníci byli sledováni i po dobu tří let poté, co byly údaje shromážděny, přičemž během tohoto období došlo ke 137 úmrtím. Závěr zněl, že nahrazení sezení stáním v rozsahu dvě minuty každou hodinu nepřináší žádná pozitiva.

Výrazně pozitivnější výsledek však vědci zaznamenali v souvislosti s chůzí či úklidem – tyto aktivity, pokud jsou vykonávány v délce dvou minut každou hodinu – snižují riziko úmrtí o 33 %.

„Bylo velice zajímavé vidět výsledky, poněvadž všeobecná pozornost je zaměřena na průměrné až vysoké pohybové výkony. Zjištění, že pouhé přirozené lidské činnosti jsou spojeny s nižší úmrtností je fascinující,“ uvedl jeden z vedoucích autorů studie, Srinivasan Beddhu.

Krátké procházky pomohou

„Cvičení je skvělé. Ale skutečností je, že praktický význam vysokých pohybových výkonů, které lze cvičením dosáhnout, je omezený. I malé změny mohou mít velký dopad.“

I když je zřejmé, že při intenzivnějším cvičení dochází ke značnému výdeji energie, mohou i krátké procházky lidem pomoci zejména tehdy, pokud se opakují několikrát v průběhu týdne. Za předpokladu, že průměrný člověk je vzhůru 16 hodin denně, dvěma minutami chůze každou hodinu vynaloží 400 kcal týdně.

Toto číslo je podstatně vyšší, než 50 kcal vynaložených při stání po stejně dlouhou dobu, a blíží se k 600 kcal, které lze dosáhnout týdenním doporučeným cvičením.

Na základě těchto poznatků Beddhu doporučuje dvě minuty chůze každou hodinu v kombinaci s běžnými činnostmi, které by měly zahrnovat 2,5 hodiny méně intenzivního cvičení každý týden. Cvičení totiž přináší takové zdravotní výhody, které pouhé stání či chůze nemůže zaručit.

„Cvičení je skvělé. Ale skutečností je, že praktický význam vysokých pohybových výkonů, které lze cvičením dosáhnout, je omezený. Naše studie naznačuje, že i malé změny mohou mít velký dopad,“ prohlásil Tom Greene, další z vedoucích autorů studie.

Beddhu však pro úplnost studie podotkl, že bude zapotřebí provést ještě další výzkumy k tomu, aby bylo možné s definitivní platností odpovědět, zda výměna sezení za chůzi vede opravdu k lepšímu zdraví. (red)