Britská ekonomika se kvůli brexitu zpomalí podle odhadů až na 7 let

Rozhodnutí Velké Británie vystoupit z Evropské unie vedlo k „dramatickému zhoršení“ ekonomických aktivit, které lze srovnat s následky globální finanční krize. Průzkum společnosti Markit ukázal, že podnikatelská aktivita v červenci v Británii klesla nejprudším tempem od roku 2009.

Odvětví výroby i služeb podle studie zaznamenaly za poslední měsíc pokles výroby i objemu zakázek. Následkem toho pak značně oslabila také libra, zatímco dolar naopak posílil. Díky slabé libře ale došlo naopak k nárůstu vývozu ze země.

Společnost Markit se dotazovala 650 firem, zabývajících se například dopravou, výpočetní technikou, obchodem, či provozem restauračních zařízení. Poprvé od brexitu má tak Británie podle BBC k dispozici údaje o dopadu výsledků referenda na britskou ekonomiku.

Podle hlavního ekonoma společnosti Chrise Williamsona lze v krátkodobém horizontu očekávat další „bolestivé“ zhoršení vzhledem k rekordnímu propadu podnikatelských aktivit.

„Podobně strmý pád jsme viděli pouze v době globální finanční krize v letech 2008 a 2009, nebo v roce 1998 za asijské finanční krize,“ řekl Williamson s tím, že se začínají naplňovat pesimistické prognózy mnohých ekonomů.

Další analytici upozorňují, že Británie směřuje k recesi. Podle BBC se britská ekonomika kvůli brexitu zpomalí až na 7 let.