Stavební produkce v ČR meziročně v dubnu klesla o 0,3 procenta. Dokončeno méně bytů. (Ilustrační foto).

Tuzemská stavební produkce v dubnu meziročně klesla o 0,3 %, když meziměsíčně byla vyšší o 3,0 %. Orientační hodnota vydaných stavebních povolení klesla o 16,5 %. Meziročně bylo zahájeno o 35,4 % bytů více, dokončeno bylo o 8,1 % bytů méně.

Informoval o tom ČSÚ.

Stavební produkce byla meziměsíčně vyšší o 3,0 %. Meziročně klesla o 0,3 %.

„V dubnu stavební produkce meziročně mírně klesla a meziroční pokles tlumilo inženýrské stavitelství, které vzrostlo o 3,2 %. Produkce v pozemním stavitelství se meziročně snížila o 2,0 %,“ oznámil Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Orientační hodnota staveb, na které bylo v dubnu vydáno stavební povolení, dosáhla 45,0 mld. Kč. „Orientační hodnota v dubnu povolených staveb klesla o 16,5 % a tento pokles se odehrával v segmentu velkých staveb s rozpočtem nad miliardu korun.

U menších staveb vzrostla orientační hodnota o 9,7 %,“ doplnila Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

V dubnu bylo zahájeno 3 642 bytů a tento počet vzrostl o 35,4 % díky bytům v bytových domech, byty zahájené v rodinných domech meziročně klesly. Dokončeno bylo 3 916 bytů, což znamenalo meziroční pokles o 8,1 % napříč všemi kategoriemi.

Stavební produkce podle údajů Eurostatu v březnu 2024 v EU27 meziročně klesla o 0,7 %. (sfr)