Německá ekonomika začíná pozvolna růst: Za první čtvrtletí stoupl HDP o 0,2 procenta. (Ilustrační foto).

Německá ekonomika začíná pozvolna růst. Hrubý domácí produkt (HDP) v Německu se po poklesu o 0,5 procenta v posledním čtvrtletí loňského roku zvýšil v prvním letošním čtvrtletí proti předchozím třem měsícům o 0,2 procenta.

Oznámil to Spolkový statistický úřad, který tak potvrdil předběžné výsledky z konce dubna. Návrat k růstu označila šéfka statistického úřadu Ruth Brandová za dobré znamení.

„Po poklesu HDP v závěru roku 2023 vstoupilo německé hospodářství do roku 2024 s dobrým znamením,“ prohlásila Brandová.

I přes klesající inflaci se ale v prvním čtvrtletí neozdravily výdaje na soukromou spotřebu. Ty naopak podle cenově, sezonně a kalendářně očištěných dat mezičtvrtletně o 0,4 procenta klesly.

Důvodem bylo mimo jiné snížení spotřebitelských výdajů za potraviny a oděvy. Také výdaje na spotřebu státu proti předchozím třem měsícům poklesly o 0,4 procenta.

Zvýšily se naopak investice.

Po slabé druhé polovině roku 2023 vzrostly investice ve stavebnictví v prvním čtvrtletí podle cenově, sezonně a kalendářně očištěných dat o výrazných 2,7 procenta, uvedl statistický úřad.

Investice do strojů, přístrojů a vozidel se ale snížily, mezičtvrtletně o 0,2 procenta.

Německý export zboží a služeb se mezičtvtletně zvýšil o 1,1 procenta. Tempo růstu dovozu bylo pomalejší a činilo 0,6 procenta.

Německá vláda na petošní rok očekává růst ekonomiky o 0,3 procenta. Za celý loňský rok německá ekonomika klesla o 0,2 procenta. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

ČSÚ: Ekonomika v České republice v prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o 0,4 procenta