Výrobce traktorů Zetor propustí ke konci července více než polovinu zaměstnanců.

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors propustí ke konci července 160 lidí, tedy víc než polovinu ze současných 300 zaměstnanců. Jako důvod hromadného propouštění firma uvedla změny ve výrobě. Ty jsou naplánované od roku 2025.

Brněnská průmyslová firma se momentálně připravuje na výrobu vyspělejších modelů traktorů s vyšší přidanou hodnotou. Cílem změny směřování firmy je získat pevnou pozici na nejnáročnějších trzích v Evropě.

„V souvislosti se změnou výrobní a obchodní strategie podstupuje firma transformaci s níž souvisí také propuštění 160 zaměstnanců napříč celou společností. Výrobní kapacita potřebná k pokrytí požadavků trhu zůstane zachovaná,“ uvedla firma.

Další nábor zaměstnanců je naplánovaný na druhou polovinu roku 2025 a především pak na rok 2026.

Česká průmyslová stálice ZETOR TRACTORS po oznámení změn ve výrobní a obchodní strategii snižuje své náklady. Strategické kroky managementu povedou k poklesu nákladů meziročně o více než 200 milionů korun. Po krizových letech se tak ZETOR vrátí zpět do ziskových čísel.

ZETOR TRACTORS snižuje své náklady a zaměřuje se tak na optimalizaci firemních procesů, aby mohl svým zákazníkům nabídnout nejlepší produkty za konkurenceschopné ceny.

„Snižování nákladů je naprosto klíčové. Toho dosahujeme zvyšováním efektivity práce jak u dělníků, tak u technicko-hospodářských zaměstnanců, digitalizací, úsporami ve spotřebě energií a především značným zmenšováním výrobních a skladových prostor závodu. Ty se podařilo zmenšit o 50 procent,“ uvedl Róbert Harman, výkonný ředitel ZETOR TRACTORS.



„Dále optimalizujeme náš obchodní model včetně afilací a dceřiných společností v zahraničí. Tyto kroky znamenají výrazný pokles nákladů – meziročně až o více než 200 milionů korun. Díky tomu se ZETOR po krizových letech vrátí v roce 2025 zpět do zisku.“

„To nám poskytne výrazný prostor na práci a další nárůst investic do nových modelů a inovací v řádu vyšších desítek milionů korun ročně. Připravujeme se na budoucí výzvy, abychom svým zákazníkům mohli nabídnout ty nejmodernější a nejspolehlivější produkty. Optimalizace nákladů a vývoj nových modelů jsou klíčovými kroky k dosažení tohoto cíle a k zajištění dlouhodobé spokojenosti zákazníků,“ dodal Harman.

Zaměstnanci kromě zákonného odstupného dostanou i zvýšené odstupné podle kolektivní smlouvy. Zaměstnancům poskytne firma také poradenství při hledání zaměstnání, vypracování životopisu a zorganizuje setkání s úřadem práce.

Firmě Zetor v posledních deseti letech klesají tržby i počty prodaných traktorů. , plánuje změnou způsobu výroby i dalšími opatřeními snížit náklady meziročně o 200 milionů korun.

Ještě v roce 2014 měla firma 783 zaměstnanců. Významnější propouštění oznámil v roce 2018, kdy mělo odejít okolo 40 procent lidí.

Nakonec místo původně uvažovaných 250 lidí odešlo 145 zaměstnanců.

Podle poslední dostupné výroční zprávy společnosti za rok 2022 opustilo závod v průběhu roku 127 lidí a ve firmě pracovalo 349 lidí.

Loni na podzim Zetor oznámil, že v Brně ukončí výrobu vlastních motorů a převodovek. Zůstat měl jen vývoj, marketing, obchod a sestavování traktorů pro Evropu a USA. (sfr)