Den vstupu Česka do Evropské unie uzákonila Poslanecká sněmovna za oficiální významný den. (Foto: archiv, prezident ČR Miloš Zeman vztyčuje vlajku EU nad Pražským hradem).

Den vstupu Česka do Evropské unie uzákonila Poslanecká sněmovna za oficiální významný den. Poslanci schválili, že 1. květen bude v kalendáři označen jako významný den – Den přistoupení České republiky k Evropské unii.

Proti uzákonění vstupu do EU za významný den hlasovali všichni přítomní poslanci opozičního hnutí SPD a také čtyři poslanci opozičního ANO. Dalších 22 členů Babišova hnutí se zdrželo hlasování.

Hlasování se zdrželi i dva poslanci ODS.

Ministr průmyslu a obchodu za STAN Jozef Síkela přijetí tohoto zákona obhajoval tím, že je v souladu s programovým prohlášením vlády.

S tím, že Česko letos slaví 20 let od vstupu do Evropské unie.

Uzákonění 1. května za významný den zpochybnil poslanec Zdeněk Kettner z SPD. Zdůraznil, že v referendu hlasoval pro vstup ČR do EU.

„Kdybych věděl, jak se bude vyvíjet, zlomil bych si ruku,“ dodal.

Podle Kettnera má Evropská unie čím dál více totalitní rysy a začíná se podobat RVHP („Rada vzájemné hospodářské pomoci“, sdružující státy někdejšího sovětského bloku). (sfr)


PLNÝ TEXT VYSTOUPENÍ MINISTRA PRŮMYSLU A OBCHODU

JOZEFA SÍKELY

k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 245/2000 Sb., o státních svátcích, o ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu.


Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, v rámci prvního čtení si vám dovoluji představit vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 245/2000 Sb., o státních svátcích, o ostatních svátcích a významných dnech a o dnech pracovního klidu, ve znění pozdějších předpisů. Předkládaným návrhem zákona dochází k zavedení nového významného dne, a to 1. květen – Den přistoupení České republiky k Evropské unii.

Cílem zavedení nového významného dne je poukázat na připomínku vstupu České republiky do Evropské unie 1. května 2004. Podobný významný den připomínající přistoupení České republiky k Severoatlantické smlouvě již máme 12. března. Tento významný den byl zákonodárcem stanoven již před přistoupením České republiky k EU, čímž vznikl současný stav, kdy v kalendáři není zdůrazněno členství v Evropské unii.

Přistoupení Česka ke klíčovým mezinárodním organizacím, jako je Evropská unie a NATO, jsou klíčovými okamžiky v zahraniční politice naší země. Návrh novely je v souladu s programovým prohlášením vlády, které zdůrazňuje význam obou těchto pilířů a jejich zásadní roli v současné politické orientaci naší země.

Přijetí uvedeného návrhu zdůrazní významnou roli, kterou pro nás hraje evropské společenství. Zároveň slavíme v tomto roce dvacet let od přistoupení České republiky k Evropské unii a je tak symbolické, že právě v tomto roce byl podobný návrh předložen.

Materiál je vzhledem ke své legislativně jednoduché povaze předkládán ke schválení již v prvním čtení dle § 90 odst. 2 zákona č. 90/1995 Sb., o Jednacím řádu Poslanecké sněmovny, ve znění pozdějších předpisů. Vážené paní poslankyně, páni poslanci, rád bych vás požádal o podporu navrhovaného materiálu v předloženém znění. Děkuji.