Maloobchodní tržby v České republice za rok 2023 klesly o 4,1 procenta. (Ilustrační foto).

Maloobchodní tržby v České republice za rok 2023 klesly o 4,1 procenta. Meziročně se tržby v maloobchodě v prosinci zvýšily reálně o 1,6 % a meziměsíčně o 0,2 %. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel vzrostly meziročně o 5 %, meziměsíčně klesly o 0,2 %. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

Za celý rok 2023 se tržby v maloobchodě snížily o 4,1 %, za prodej a opravy motorových vozidel se zvýšily o 4,2 %.

„Tržby za prodej potravin klesaly nepřetržitě již dvacátý měsíc v řadě, tempo poklesu se však v prosinci zmírnilo,“ uvedla Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel zvýšily v prosinci reálně o 0,2 %, v tom za pohonné hmoty vzrostly o 0,9 % a za nepotravinářské zboží o 0,5 %, naopak za potraviny klesly o 0,4 %.

Meziročně se maloobchodní tržby v prosinci zvýšily reálně o 1,6 %, přičemž za nepotravinářské zboží vzrostly o 2,5 % a za pohonné hmoty o 2,3 %, naopak za potraviny klesly o 0,2 %.

„Maloobchodní tržby po očištění o cenové vlivy zaznamenaly v prosinci meziroční růst. Na zvýšení se podílel prodej nepotravinářského zboží a pohonných hmot. Z nepotravinářského zboží dosáhly nevyššího meziročního růstu tržeb prodejny s kosmetickými a toaletními výrobky,“ upřesnila Gotvaldová.

Tržby ve specializovaných prodejnách s kosmetickými a toaletními výrobky meziročně vzrostly o 15,5 %, s počítačovým a komunikačním zařízením o 11,2 % a s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím o 5,6 %. Naopak tržby klesly v prodejnách s výrobky pro domácnost o 5,0 %, s oděvy a obuví o 3,7 % a s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 0,6 %.

Tržby ve specializovaných prodejnách potravin se zvýšily o 1,2 %, naopak v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin se snížily o 0,3 %. V nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží se tržby zvýšily o 15,0 %. Internetovým a zásilkovým obchodům tržby vzrostly o 5,5 %.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel meziměsíčně klesly reálně o 0,2 %. Meziročně se tržby zvýšily o 5,0 %, v tom za opravy motorových vozidel vzrostly o 5,5 % a za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) o 4,9 %.

Za celý rok 2023 se tržby v maloobchodě meziročně snížily reálně o 4,1 %, v tom za potraviny klesly o 5,3 % a za nepotravinářské zboží o 5,2 %, naopak za pohonné hmoty vzrostly o 4,9 %.

Za prodej a opravy motorových vozidel se tržby zvýšily o 4,2 %, v tom za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) se zvýšily o 4,7 % a za opravy motorových vozidel o 2,3 %, dodal ČSÚ. (sfr)