Organizace Oxfam tradičně zaútočila: Varovala před vznikem bilionářů. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Charitativní organizace Oxfam jako již tradičně před začátkem Světového ekonomického fóra varovala před boháči, když argumentovala jejich rostoucím bohatstvím a rostoucí chudobou většiny ostatních obyvatel. Nově varovala před vznikem skupiny bilionářů, tedy lidí s majetkem v hodnotě přesahující tisíc miliard dolarů. 

Pěti nejbohatším lidem světa se od roku 2020 podařilo v součtu více než zdvojnásobit svůj majetek. Šedesát procent populace, která se řadí mezi nejchudší vrstvu, mezitím o peníze přišla, uvedla Oxfam.

Zpráva, pomocí které mezinárodní společnost vyzývá k zavedení daně z bohatství, přichází v době, kdy se nejbohatší lidé světa scházejí na Světovém ekonomickém fóru.

Oxfam zdůraznil, že propast mezi bohatými a chudými se bude pravděpodobně zvětšovat a povede k tomu, že do deseti let bude existovat první „bilionář“.

Vyhlídka pro šedesát procent světové populace spadajících do nejchudší vrstvy je podstatně horší. Pokud budou současné trendy pokračovat, chudobu se podaří potlačit nejdříve až za 229 let.

Podle organizace Oxfam přišel dramatický nárůst nerovnosti se začátkem koronavirové pandemie. Světoví miliardáři jsou nyní podle průzkumu o 3,3 bilionu dolarů (v přepočtu více než 74 bilionů korun) bohatší než v roce 2020 a jejich majetek roste třikrát rychleji než míra inflace.

Součet jmění pěti nejbohatších lidí světa (Elon Musk, Bernard Arnault, Jeff Bezos, Larry Ellison a Mark Zuckerberg) vzrostl o 114 procent, respektive o 464 miliard dolarů.

Během stejného období se celkový majetek 4,77 miliardy lidí snížil o 0,2 procenta.

„Lidé na celém světě pracují stále více a déle, často za mizerný plat a v nejistých a nebezpečných podmínkách,“ uvedl Oxfam.

Podle Oxfamu zisky podniků prudce vzrostly navzdory tlaku na domácnosti v souvislosti s krizí životních nákladů. Celkem 148 největších světových korporací prý dohromady získalo 1,8 bilionu dolarů v celkových čistých ziscích v roce do června 2023, což je skok o 52 procent ve srovnání s průměrnými čistými zisky v letech 2018 až 2021.

Stále se zvětšující propast mezi bohatými a ostatními podle Oxfamu není náhodná ani nevyhnutelná. Napravit by ji prý měly vlády na celém světě svými politickými rozhodnutími.

„Spravedlivější ekonomika, která by fungovala pro nás všechny, je možná. Potřebujeme společné politiky, které zajistí spravedlivější zdanění a podporu pro všechny, nejen pro privilegované,“ uvedla výkonná ředitelka organizace Oxfam Aleema Shivji. (sfr)