Hladík chce v Česku do roku 2030 zvýšit kapacitu solárních eletráren na minimálně 10 GW. (Ilustrační foto).

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) chce v Česku do roku 2030 zvýšit kapacitu solárních eletráren na minimálně 10 GW. Jen v letošním roce by se díky programům, jako je Modernizační fond či Nová zelená úsporám, měl instalovaný výkon fotovoltaických zdrojů zvýšit o zhruba 1 GW.

Celkový výkon solárních projektů, které se do těchto programů přihlásily a jsou v různé fázi realizace, je nyní zhruba 2 200 megawattů, uvedl Hladík.

Jde o nejmenší instalace na rodinných domech, střední na průmyslových halách i větší projekty třeba na bývalých skládkách, rozvedl dále.

Tento výkon bude podle Hladíka schopen „nasytit spotřebu 650 tisíc českých domácností s běžnou spotřebou“.

Větší fotovoltaiky vzniknou díky financování v rámci Modernizačního fondu, na které využívá Česko prostředky z evropských zdrojů z emisních povolenek. Ty ročně vyrobí tolik energie, která jinak odpovídá spálení 20 tisíc vagonů uhlí, doplnil ministr.

Z necelých 70 tisíc schválených projektů solárních elektráren za minulý rok a s více než 120 tisíci projekty odsouhlasenými od roku 2021 se podle Hladíka vyrobí tolik elektřiny, která pokryje roční spotřebu 275 tisícům domácností.

„Novými projekty spolu s již existujícími fotovoltaikami, postavenými v minulých 17 letech, tak můžeme v Česku mít ještě před rokem 2025 téměř 5 tisíc megawattů solárního výkonu,“ uvedl Hladík.

„Trend ukazuje, že cíl do roku 2030 jsme schopni splnit. Zásadní podmínkou však je smysluplné využití finančních prostředků, které získává Česko za prodej emisních povolenek,“ dodal.

Uvedl také, že „renesance solární energie přišla v pravý čas“.

„Česko má za sebou energetickou krizi, která nás jen v roce 2022 stála na dovozu fosilních paliv přes 400 miliard korun. Máme za sebou také rok 2023, který se zapíše jako nejteplejší rok od začátku vedení meteorologických záznamů. Změnu klimatu i naši energetickou bezpečnost musíme brát vážně?ů zdůraznil ve svém vyjádření Hladík.

„Oba problémy lze řešit naštěstí současně: fosilní paliva pomůže nahradit kombinace zvyšování energetické účinnosti i rozvoj obnovitelných zdrojů energie,“ doplnil.

Ministerstvo životního prostředí loni ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu připravily strategii, která má potřebné snížení emisí zajistit, takzvaný Národní klimaticko-energetický plán. (sfr)


VŠE O ENERGETICE ČTĚTE ZDE:

ENERGETICKÉ NOVINY