Inflace v eurozóně EU vzrostla v prosinci na 2,9 %. Nejvyšší inflaci mělo Slovensko.

Inflace v eurozóně EU vzrostla v prosinci loňského roku na 2,9 %. Nejvyšší inflaci mělo Slovensko, kde inflace dosáhla 6,6 procenta. Naopak nejnižší inflaci měly Belgie, Itálie, Lotyšsko a Nizozemsko. Ve svém rychlém odhadu to v pátek uvedl evropský statistický úřad Eurostat. 

Míra inflace v zemích platících eurem v prosinci zejména kvůli potravinám zrychlila na 2,9 procenta z listopadové hodnoty 2,4 procenta.

Inflace v eurozóně ve druhém pololetí loňského roku převážně klesala, když v listopadu byla nejníže od léta 2021.

V České republice byla v listopadu podle Eurostatu inflace na osmi procentech a byla nejvyšší v celé EU.


EUROSTAT: meziroční inflace v prosinci 2023 – odhad:

Zdroj: EUROSTAT


Prosincová inflace je v souladu s předpovědí ECB, jež tvrdí, že inflace dosáhla v listopadu svého dna a v letošním roce bude stagnovat v rozmezí 2,5 procenta až tři procenta.

To je nad dvouprocentním cílem, kam by se mohla vrátit v roce 2025.

Nadějná data v posledním měsíci loňského roku vykázala jádrová inflace, která nezahrnuje ceny potravin a energií.

Z listopadových 3,6 procenta v prosinci zvolnila na 3,4 procenta, což naznačuje, že cenové tlaky dál opadají, byť celkové číslo inflace vzrostlo.

Eurostat na základě prvotních informací o prosincovém vývoji cen očekává, že složkou s nejvyšší inflací byla kategorie potraviny, alkohol a tabák, kde úřad očekává inflaci 6,1 procenta.

Služby v prosinci meziročně zdražily o čtyři procenta, což je stejné tempo jako v listopadu. Nadále zlevňují energie, meziročně o 6,7 procenta.

Meziměsíčně, tedy z listopadu na prosinec, spotřebitelské ceny v eurozóně vzrostly o 0,2 procenta. Ceny v kategorii potraviny, alkohol a tabák zůstaly beze změn, služby zdražily o 0,7 procenta, ceny energií naopak za měsíc o 1,5 procenta klesly. (sfr)