Společnost STV GROUP rozběhla novou linku na plnění dělostřeleckých granátů.

Společnost STV GROUP se ve svém provozu v Poličce připravuje na novou éru výroby 155milimetrové munice pro děla NATO. V poslední době proto investuje zejména do rozvoje výroby velkorážové munice. V letošním roce společnost například uvedla do provozu novou linku na plnění dělostřeleckých střel trhavinou.

Jednovřetenový šnekovací automat SA-15 pro tuto linku nakoupila od předního evropského výrobce Konštrukta Industry. Jde o nejmodernější generaci plnících strojů na velkorážní munici. Konštrukta je navíc jediným výrobcem tohoto typu stroje, který vyváží do mnoha zemí.

Jedná se o vysoce účinnou technologii plnění dělostřelecké, tankové nebo minometné munice. Tato metoda se provádí horkým šroubem a je založena na kontinuálním lisování výbušniny, a to vrstvu po vrstvě uvnitř dutiny pláště.

Zpracovávaný materiál si zachovává své primární vlastnosti, které jsou základním požadavkem pro zajištění stálé kvality výbušné náplně.

Celý výrobní proces provázejí přísné bezpečnostní podmínky a nutná údržba.

V současnosti plní stroj dělostřelecké granáty ráže 122 mm, a je připraven na spuštění plnění munice 155 mm pro děla NATO. Technologie je také uzpůsobena k plnění dělostřelecké munice s prodlouženým dostřelem.

Celková výrobní kapacita linky je dle ráže munice 56 000 – 150 000 kusů ročně.

Předseda představenstva STV GROUP David Hác uvedl, že linka na výrobu velkoformátové munice SA-15 firmě umožní nejenom vyrábět munici tzv. sovětské éry, ale dovoluje vyrábět taktéž munici, která je shodná se západními typy a je kompatibilní s municí NATO.

Ambicí poličského závodu je přechod na 155mm ráži NATO. Linka již dnes vyrábí ráži 122 mm.

V nejbližším období linka po ukončení výroby munice 122 milimetrů, která je určená pro Ukrajinu, zahájí výrobu min 81 mm a 120 mm pro Armádu ČR. Půjde o miny do minometu Expal.

Zhruba v lednu nebo v únoru roku 2024 by firmě chtěla přejít na výrobu munice 155 mm.

V první fázi plánuje zásobovat hlavně Ukrajinu, kde je po této munici velká poptávka.

Následně začne připravovat munici pro certifikaci a po ukončení certifikace a dodání děl Caesar do české armády začne sériovou výrobu této munice pro Armádu ČR, upřesnil Hác. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

ZBROJNÍ NOVINY

BUSINESS DEFENCE NEWS