Velká část domácností v Česku bude mít v příštím roce dražší dálkové teplo. (Ilustrační foto).

Velká část domácností v Česku, které odebírají dálkové teplo, si v příštím roce za teplo připlatí až stovky korun měsíčně. Zdražovat budou především uhelné teplárny, které zvýší ceny v rozmezí od šesti až téměř do 30 procent.

Informoval o tom ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek.

Uhelné teplárny mají na dodávkách tepla do domácností a dalších subjektů s výjimkou průmyslu zhruba 50procentní podíl. U tepla z plynu je podíl kolem 30 procent a zbývajících 20 procent tvoří biomasa a ostatní zdroje.

K nejvyššímu růstu cen dojde tam, kde teplárny loni ani letos ještě nepromítly do cen plně své zvýšené náklady a pokryly je z vysokých cen elektřiny a úspor.

„Teplárny většinou vyrábějí elektřinu i teplo, takže měly možnost částečně pokrýt nárůst z cen elektřiny. Jenže cena silové elektřiny výrazně klesla, což je sice dobrá zpráva pro spotřebitele, ale současně to snižuje možnost stabilizovat ceny tepla z tepláren,“ uvedl Hájek.

Ceny u tepláren s nejvyšším zdražením ale podle Hájka nepřekročí cenový průměr ze začátku letošního roku.

Zdražovat zřejmě budou i tzv. biokotelny a další zdroje, které většinově využívají ostatní paliva mimo uhlí a zemní plyn. Jejich ceny by měly stoupnout zhruba do úrovně inflace.

U většiny tepláren na plyn se očekává nárůst ceny tepla pro konečné zákazníky o zvýšenou DPH, která v příštím roce vzroste o dvě procenta. U části naopak může nastat lehký pokles cen.

Plynové teplárny podle sdružení původně v reakci na pokles cen plynu na trhu plánovaly postupné zlevňování. Po navýšení regulované ceny za distribuci plynu o více než 40 procent však nejspíš z těchto plánů sejde.

Většina plynových tepláren by však v porovnání s cenou ze začátku letošní roku měla mít v roce příštím nižší cenu.

„Budou však i výjimky v případě tepláren, které měly cenu plynu dlouhodobě zafixovanou a fixace jim končí na konci letošního roku,“ vysvětlil Hájek.

Do cen tepla se podle Teplárenského sdružení promítlo několik faktorů. Vedle zvýšení DPH jde především o navýšení regulovaných cen energií, zrušení státních dotací za 17 miliard korun nebo růst cen emisních povolenek v první polovině roku. V té druhé jdou ale naopak jejich ceny dolů.

Spotřeba tepla z centrálních tepláren v Česku loni klesla meziročně o 12 procent. Celkem se spotřebovalo 74 petajoulů (PJ) tepla, což je nejméně za posledních šest let. (sfr)