Do protestů odborů proti opatřením vlády se zapojilo 600 tisíc zaměstnanců. (foto: FB Josef Středula)

Do protestů odborů proti opatřením vlády se zapojilo 600 tisíc zaměstnanců. Uvedl to předseda odborového svazu KOVO Roman Ďurčo. Stávky se účastnila většina základních, středních a mateřských škol, ale také průmyslové podniky nebo úřady. 

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) děkuje všem těm z vás, kteří jste se aktivně zapojili do dnešního Dne protestů. Byli jste skvělí a věřím, že pokud to bude nutné, tak se připojíte i k dalším možným akcím v případě, že vláda nebude ochotna reagovat a hledat lepší řešení pro nás všechny,“ shrnul akci Josef Středula, šéf ČMKOS.

Stávku vyhlásilo deset odborových svazů. Vedle školských odborů a svazu KOVO to byly odbory úřednické, dřevařské, zdravotnické, dopravní, kultury, knihoven, potravinářů a vysokoškolský svaz. Další svazy je podporují.

Školské odbory oznámily, že se do protestů zapojilo přes 7 200 škol.

Podle předáka Odborového svazu státních orgánů a organizací Pavla Bednáře do celodenní stávky vstoupili také úředníci z některých úřadů a sociální správy.

Zapojily se třeba i Vítkovické či Třinecké železárny, ostravské huti Liberty či třeba trutnovské Hitachi Energy.

V automobilce Škoda Auto se provoz zastavil ve všech výrobních závodech na dvě hodiny.

Každý vyjadřoval podporu jinou formou – buď to byla setkání v jednotlivých podnicích, či samotný příjezd na demonstraci.

Odboráři svou stávkou protestují proti vládnímu konsolidačního balíčku, chystanému zvyšování důchodového věku, vysoké ceny energií i nezvyšování platů ve veřejném sektoru. Kritizují také vysokou inflaci.

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) se v neděli večer omluvil rodičům, že se oni a jejich děti stali rukojmími ve sporu mezi vládou, odbory a stávkujícími.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že kabinet je připraven s odbory jednat a nabídl jim, že by se na zvýšení výdělků a posílení rozpočtů ministerstev využily neutracené peníze z letoška.

Českomoravská konfederace odborových svazů je největší odborová centrála v České republice a sdružuje 31 svazů, asi 270 000 členů a z nich zhruba 77 700 jsou členy právě odborového svazu KOVO. (pet)

Středula: Vláda na požadavky odborů kašle. Ministru Výbornému to je k smíchu

Fiala se navezl do odborářů: Prý jim nejde o úspory, ale o vlastní politické ambice