Premiér Petr Fiala (ODS) se navezl do odborářů. Prý jim nejde o úspory, ale o vlastní politické ambice. (Foto: FB Petr Fiala)

Odborářům nejde stávkami a protesty o úspory a o důchody, ale o vlastní politické ambice a zviditelnění se. Uvedl to premiér Petr Fiala (ODS) na sociální síti X, den před odbory vyhlášenou stávkou. 

„Proč odboroví předáci svolávají protest až nyní, minutu po dvanácté? Nabízí se jednoduchá odpověď. Odborovým vůdcům nejde ani o úspory ani o důchody, ale o vlastní politické ambice. Nedávná neúspěšná kandidatura na prezidentský úřad a společné mítinky se zástupci opozice, včetně hnutí ANO a komunistů, ledacos napovídají,“ napsal.

Narážel tak na to, že o křeslo na Hradě se původně ucházel předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula, nakonec ale ještě před 1. kolem volby odstoupil a podpořil Danuši Nerudovou.

Zmínil také, že vláda slíbila snižovat zadlužení. Tomu má napomoci konsolidační balíček, který v minulém týdnu podepsal prezident Petr Pavel.

Státní kasa podle předsedy vlády v roce 2024 ušetří téměř 100 miliard korun, deficit klesne pod 3 procenta HDP.

„Potřebných úspor dosahujeme kombinací snižování výdajů státu a změn ve struktuře daní. Co je důležité: snažíme se, aby celková míra zdanění zůstala pro občany stejná jako v době našeho vstupu do vlády. A aby opatření nedopadla na žádnou sociálně ohroženou skupinu,“ řekl dále Fiala.

(Foto: FB Josef Středula)

Premiér je přesvědčen, že vládní kabinet udělal vše pro to, aby ke stávce nedošlo.

„Až se odbory budou chtít vrátit k jednání a bude to jednání konstruktivní, nebude to pod tlakem a hrozbou dalších protestů, tak jsme samozřejmě připraveni jednat,“ podotkl Fiala.

Na Fialova slova podle informací Deníku reagoval i Petr Zegzulka, předseda odborů na rourovně v Liberty Ostrava, podle kterého premiér doslova urazil všechny odboráře, když řekl, že to dělají pro své politické ambice.

„Ten člověk je nebezpečný pro tuto zemi, to říkám s plnou zodpovědností, a uplatňuje princip kolektivní viny. To tady bylo někdy v minulém století. Premiér by se měl zamyslet nad tím, co říká a podívat se, co je za ním,“ řekl.

Naštvaná byla i Jana Halešová, místopředsedkyně ZO OS Ostravská huť-Servis.

„Chtěla bych mu tímto vzkázat, že nemáme krátkou paměť jako on, když tvrdí, že se odbory probraly až teď. Stačí si vzpomenout, jak se na konci března konaly odborářské mítinky v Praze a vláda, aby tomu nebyla přítomna, si udělala výjezdní zasedání v Jeseníku,“ připomněla odborářka ze společnosti Liberty Ostrava.

Premiér Petr Fiala přitom v době, kdy po celém Česku lidé demonstrovali proti vládě, vyrazil na návštěvu zemědělského družstva Pooslaví Nová Ves. Shodou okolností se jedná o kravín, který patří Lukáši Jurečkovi, bratru vicepremiéra Mariana Jurečky. S Fialou na místo dorazil i ministr zemědělství Marek Výborný.

„Ke stávkám i k tomu, co požadují odbory, jsem se jasně vyjádřil ráno. Tento program byl naplánován dlouhodobě dopředu. Nevím, proč bych měl přehodnocovat program, když jsem mezi lidmi. Já jsem tady mezi lidmi na Vysočině,“ konstatoval premiér.

Kromě toho Fiala zavítal i do soukromé střední školy zemědělské v Pozďatíně na Třebíčsku. (pet)