Předseda ČMKOS Josef Středula uvedl, že vláda celou dobu ignorovala nejen požadavky odborů, ale i zaměstnavatelů. Jsou připraveni bouřit se dál.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula uvedl, že vláda celou dobu ignorovala nejen požadavky odborů, ale i zaměstnavatelů. Pokud to tak bude pokračovat, odbory jsou připraveny bouřit se dál. Ministru zemědělství Marku Výbornému (KDU-ČSL) to je k smíchu – tvrdí, že vláda se snaží konsolidovat finance a s odboráři vyjednává. 

Podle Středuly zatím není stanoven žádný termín jednání. Zmínil dále, že telefonoval s ministrem práce a sociálních věcí a vicepremiérem Marianem Jurečkou (KDU-ČSL), kterého požádal o zprostředkování setkání s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Stávku podle něj navíc podporují nejen odboráři a zaměstnanci a jejich rodiny, ale také mnozí podnikatelé a živnostníci.

„Sjednotila proti sobě obrovskou část veřejnosti bez ohledu na její sociální status. Hlavní téma, které by se mělo debatovat, je, co udělat pro lepší Českou republiku. Odbory jsou k tomu připraveny, ale už nám trpělivost přetekla,“ řekl Středula pro Novinky.

Odboráři svou stávkou protestují proti vládnímu konsolidačního balíčku, chystanému zvyšování důchodového věku, vysokým cenám energií i nezvyšování platů ve veřejném sektoru. Kritizují také vysokou inflaci.

Naopak zástupci vlády tvrdí, že protesty nechápou, že s odbory komunikují.

Ministru zemědělství Marku Výbornému (KDU-ČSL) to je dokonce k smíchu – pro Novinky uvedl, že vláda se snaží konsolidovat finance a s odboráři vyjednává.

„Je to demokratické právo, patří to k taktikám zaměstnanců. Ale nechápu ten postup. Snažíme se konsolidovat rozpočty, což znamená nižší nezaměstnanost a růst mezd,“ řekl Výborný.

Je přesvědčen, že vláda se s odbory snaží vyjednávat.

„Když ale nyní slyším od odboráře Středuly, že nekomunikujeme, tak se musím smát,“ doplnil.

Odbory podle něj nepředkládají konkrétní požadavky a hrozí stávkou i tehdy, když se v případě škol snaží situaci řešit ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

„Vláda může počítat, že pokud nebude dál dělat nic, tak se budeme bouřit dál. Myslím, že nejlepší by bylo, kdyby si sedla s námi a s dalšími partnery za jednací stůl a začali bychom řešit vážnou situaci. To si myslím, že by teď mělo následovat,“ uzavřel Středula. (pet)