Dukovany obdržely finální nabídky od 3 uchazečů na stavbu nového jaderného zdroje. (Ilustrační foto).

Společnost Elektrárna Dukovany II (EDU II), stoprocentní dceřiná společnost ČEZ, obdržela finální nabídky od tří uchazečů na stavbu nového jaderného zdroje v Dukovanech. Americko-kanadský Westinghouse, francouzská EdF a korejská společnost KHNP předložily závaznou nabídku na pátý blok Dukovan a nezávazné nabídky na další tři bloky. 

Informovala o tom Skupina ČEZ.

Nyní proběhne ze strany EDU II posouzení nabídek jak z ekonomického, tak i obchodního a technického hlediska. Model hodnocení je nastaven za základě doporučení Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE/IAEA).

„Jsme rádi, že se potvrdil silný zájem všech tří uchazečů o stavbu nového jaderného zdroje v České republice. Od zahájení tendru v březnu loňského roku jsme viděli pečlivou přípravu od všech uchazečů.“

„Nyní provedeme vyhodnocení nabídek a podle smlouvy se státem předáme hodnotící zprávu ministerstvu průmyslu a obchodu, potažmo vládě ČR k finálnímu schválení,“ uvedl člen představenstva a ředitel divize nová energetika ČEZ Tomáš Pleskač.

Nabídky byly předány elektronicky, prostřednictvím speciálního šifrování a unikátně zabezpečeného úložiště.

Předpokládá se, že smlouvy budou finalizovány během příštího roku Po finálním podpisu smluv bude následovat důkladná příprava projektové dokumentace tak, aby byl dosažitelný termín zahájení zkušebního provozu nového bloku v roce 2036.

Dukovanský nový blok bude postaven vedle stávající elektrárny a v budoucnu nahradí část jejího výkonu. První blok Jaderné elektrárny Dukovany byl spuštěn v roce 1985.

Podpora rozvoje jaderné energetiky v Česku se drží nad 70 procenty, což je v rámci Evropy unikátně vysoká podpora. Vyplývá to z dlouhodobého průzkumu agentury IBRS. Poukázal na to ČEZ ve svém vyjádření týkajícím se tendru na dostavbu Dukovan.

Souběžně s výběrovým řízením stoprocentní dceřiná společnost Elektrárna Dukovany II, a. s., (EDU II) pracuje na dalších částech projektu.

Poté, co v roce 2019 vydalo Ministerstvo životního prostředí kladné stanovisko k hodnocení vlivu na životní prostředí (EIA), získala v roce 2021 i Povolení k umístění od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a autorizaci výrobny od Ministerstva průmyslu a obchodu.

Aktuálně běží územní řízení, o které EDU II požádala stavební úřad 1. 6. 2021, informovala společnost.

K nejdůležitějším výhodám jaderné energetiky patří podle ČEZu zajištění energetické stability, nízké provozní náklady, bezpečnost provozu jaderných elektráren, stabilní akceptovatelná cena, spolehlivost dodávek elektřiny.

„Zcela zásadní jsou ekologické aspekty, bezemisní elektřina zásadně přispívá v boji s globálním oteplováním. Výroba energie z jádra není doprovázena emisemi CO2, takže provoz jaderných elektráren významně přispívá k celkovému snižování emisí oxidu uhličitého – nejvýznamnějšího skleníkového plynu,“ zdůraznil ČEZ.

Termín podání nabídek se několikrát odložil

Uchazeči o stavbu bloku podali své první nabídky loni na podzim. Polostátní ČEZ, který má projekt na starosti, detaily nabídek nezveřejnil.

Na jaře vedl s uchazeči vyjasňovací jednání, na nichž si chtěl se zájemci vysvětlit některé podmínky tendru a jejich první nabídky. Následně je ČEZ vyzval k podání finálních nabídek.

Původní termín pro podání konečných nabídek byl stanoven na 15. září, posléze byl posunut na 2. října. Necelé dva týdny před vypršením tohoto termínu však ČEZ datum pro podání závěrečných nabídek znovu odložil na 31. října.

ČEZ loni spolu s prvními nabídkami na stavbu nového dukovanského reaktoru dostal rovněž nezávazné návrhy na opce na další blok v Dukovanech a stavbu třetího a čtvrtého bloku v Temelíně.

Společnost ČEZ i stát už dříve připustily, že k pokrytí spotřeby elektřiny v Česku bude nejspíš do budoucna potřeba dostavět další bloky jaderných elektráren.

V České republice je nyní v provozu šest jaderných bloků ve dvou elektrárnách. Dva bloky, každý o výkonu přibližně 1000 megawattů (MW), jsou v jihočeském Temelíně. Čtyři menší bloky s výkonem 510 MW stojí v Dukovanech na Třebíčsku. (sfr)