Solární Energetický holding Malina dostal šanci na reorganizaci. Mají jej koupit Číňani. (Ilustrační foto).

Energetickému holdingu Malina, který byl dodavatelem fotovoltaických elektráren pro domácnosti, mají v rámci reorganizace pomoci Číňané. Zbankrotovaná firma Malina dostala od věřitelů šanci na pokračování svého byznysu v rámci reorganizace.

Věřitelé zkrachovalého Energetického holdingu Malina dali firmě šanci na další pokračování v rámci insolvenční reorganizace. Firmě se tím i otevřela možnost na dokončení dosud nezahájených zakázek.

O reorganizaci rozhodla schůze věřitelů Maliny. Toto řešení úpadku podpořil i insolvenční správce.

Společnost má celkem 2200 kontraktů s koncovými zákazníky, u nichž práce na instalaci fotovaltaické elektrárny ještě nezačaly.

Dalších 850 zakázek má Malina rozpracovaných.

Pokud se reorganizace podaří, bude uspokojení věřitelů vyšší, uvedl k tomu insolvenční správce.

Podmínkou pro dodělání ještě nezahájených zakázek bude navýšení ceny o 20 procent. Druhou zvažovanou variantou je, že Malina dodá zákazníkům díly, a ti si pak finální montáž zajistí sami.

Firma Malina současně představila základní principy, na nichž chce postavit svůj reorganizační plán. Hlavní varianta aktuálně počítá se vstupem čínského investora. Akcie stávajících akcionářů by měly zaniknout a čínský investor by měl upsat nové.

Hlavní roli při jednání s Číňany má hlavní akcionář Maliny Cyril Regner, který v Číně dlouho žil a má tam řadu osobních vazeb.

V den konání schůze věřitelů se objevila zpráva, že investorem do Maliny má být čínská společnost GoodHao, a to s podporou čínských státních fondů. Na samotné schůzi věřitelů však tato konkrétní informace nezazněla.

„Na vstupu společnosti GoodHao do Maliny spolupracuji už několik měsíců, máme za sebou řadu náročných jednání. Jsem velmi rád, že se pro Malinu podařilo získat silného investora, který předložil konkrétní nabídku, jak může zákazníkům i firmě pomoci překonat současné problémy,“ citovala zpráva firmy GoodHao přímo Regnera.

Čínská firma tvrdí, že nabídne Malině plán pro řešení reorganizace společnosti, včetně zajištění potřebného materiálu a komponentů pro instalaci fotovoltaických elektráren a tepelných čerpadel.

Energetický holding Malina vznikl v roce 2021. Navzdory vybíraným zálohám ve výši 60 procent z celkové ceny však firma začala mít problémy s doděláváním zakázek. Potíže vyvrcholily letos v květnu, kdy na sebe Malina podala insolvenční návrh. (sfr)