Nová aréna podnikatele Dědka čeká na změnu územního plánu. Vyjádřit se mohou i občané. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Kontroverzní podnikatel Petr Dědek čeká na změnu územního plánu města Pardubice, která mu má umožnit, aby mohl začít stavět novou multifunkční arénu v lokalitě města Cihelna. Do posuzování dopadů stavby monstrózní arény se nyní mohou zapojit i občané Pardubic. Letos v červnu pardubické zastupitelstvo těsně odhlasovalo plán na zahájení změny územního plánu, kterou Dědek potřebuje pro své záměry. Někteří zastupitelé označili postup vedení města a Petra Dědka za „bizarní a nestandardní“.

Petr Dědek bude moci svoji novou multifunkční arénu v Pardubicích začít stavět, jen pokud stihne prosadit změnu městského územního plánu zhruba do poloviny letošního prosince.

Z usnesení zastupitelstva jasně plyne, že zapracování změny územního plánu města do návrhu pro druhé opakované veřejné projednání nového územního plánu je podmíněno tím, že změna územního plánu bude vydána do 18. prosince 2023. Tzn., na prosazení už Dědkovi zbývají jen zhruba 3 měsíce času.

Zastupitelstvo města Pardubic také schválilo, že v případě nabytí účinnosti inkriminované změny územního plánu bude zpracování návrhu nové územní studie Nová Cihelna plně hradit žadatel – společnost MHAP s.r.o., jejímž jednatelem je Petr Dědek.

Potvrdila to Iveta Koubková z tiskového úseku kanceláře primátora Magistrátu města Pardubic.

„Zastupitelstvo města Pardubice schválilo na svém zasedání dne 19. 6. prověření návrhu společnosti MHAP s.r.o. (jednatel p. Petr Dědek) na změnu územního plánu za podmínek jejího plného uhrazení, jejího vydání zastupitelstvem města do 18. 12. 2023 a že společnost MHAP s.r.o. plně uhradí zpracování nové územní studie pro lokalitu Nové Cihelny,“ uvedla Koubková.

V současné době brání zahájení stavby nové multifunkční arény platný územní plán.

„Podmínky využití dle platného územního plánu neumožňují společnosti MHAP s.r.o. realizovat záměr multifunkčního využití daného území. Dle územního plánu je možná například stavba pro přechodné ubytování do 50 lůžek, nikoliv výstavba kongresového hotelu o vyšší kapacitě,“ konstatovala Koubková.



Kontroverzní hokejová aréna

Petr Dědek z pozice majitele klubu HC Dynamo na jaře roku 2022 oznámil, že v Pardubicích postaví „nejmodernější hokejovou arénu v Evropě“. Jako nejvhodnější lokalitu pro halu označil a vybral pozemky v rámci areálu pardubického dostihového závodiště.

Nová multifunkční aréna v Pardubicích má zahrnovat vedle hlavní hokejové haly také tréninkovou plochu, hotel s restaurací a kongresovými sály či parkovací dům. Předpokládané náklady Dědek odhadl na 3 až 4 miliardy korun.

„Aréna bude moje soukromá investice,“ deklaroval.

Od původního plánu na multifunkční arénu však v létě téhož roku odstoupil. Důvodem byl jednak odpor části pardubického zastupitelstva, ale také enormní růst stavebních nákladů, který by mohl projekt zásadně prodražit.

S plánem na multifunkční arénu na dostihovém závodišti nesouhlasili například ani zástupci tamního Dostihového spolku s tím, že by vybudování haly ohrozilo budoucnost dostihů v Pardubicích. Někteří zastupitelé Pardubic také považovali údajné požadavky na dodatečné investice do infrastruktury financované městem za neakceptovatelné.

Letos v červnu však pardubické zastupitelstvo těsně odhlasovalo Dědkův plán na zahájení změny územního plánu, kterou dotyčný potřebuje pro stavbu nové multifunkční arény ve městě. Tentokrát však již nikoliv v areálu dostihového závodiště, nýbrž v lokalitě na Cihelně v jiné části města.

Opoziční kritika

Proti nové aréně v lokalitě Cihelna se staví například opoziční Piráti. Městský zastupitel a předseda Pirátů Pardubicko, Dominik Bečka, poukázal na fakt, že město Pardubice již několik let změny územního plánu nepřipouští a že všichni ostatní investoři a občané čekají na plán nový.

„Tahle změna se navíc měla týkat jen části území, vůbec nezohledňuje návaznost na okolí. Celé to bylo ušité pěkně horkou jehlou exkluzivně pro jednoho investora,“ uvedl Bečka na konto změny územního plánu týkající se multifunkční arény chystané Petrem Dědkem.

„Podmínku stihnout změnu do prosince považují téměř všichni za nesplnitelnou. Takhle přece nejde zodpovědně rozhodnout. Ani normálně lehkovážná koalice nebyla zdaleka jednotná, ´vládní´ ČSSD byla striktně proti,“ upřesnil dále své stanovisko.

Za zásadní problém však Bečka označil otázku využití stávající hokejové arény (enteria arena), která je využívána mj. pardubickým hokejovým Dynamem, ale také pro pořádání kulturních a jiných akcí. S tím, že pro všechny ostatní akce, než je hokejová extraliga, je stávající hala s kapacitou pro 10 tisíc lidí příliš velká a drahá na provoz.

„Koncerty a další akce by odešly do nové arény a ztráta té současné by se jistě výrazně zvýšila. Tuhle ztrátu přitom doplácí město. Chceme proto od vedení Pardubic vědět, kolik budeme platit navíc a jak to budeme řešit,“ podotkl Bečka.

Nejlepším řešením by podle něho bylo udržet hokej ve stávající aréně, což by pravděpodobně znamenalo její prodej a vyřešení vztahů v klubu.

„Přes sportovní úspěchy současný stav nefunguje. Petr Dědek a město jsou v pravidelných sporech a Pardubice na svou menšinu klubu platí z veřejného rozpočtu výrazně více, než když ho vlastnily celý,“ dodal.

„Nejsme ale zarytí odpůrci nové arény. Lokalita je určitě rozvojové území. Na rozdíl od Brna, Jihlavy nebo fotbalového stadionu má aréna mít jasného soukromého investora a provozovatele. Zbývá nám spousta otázek zejména kolem vedlejších staveb, budoucího nastavení vztahů v Dynamu nebo využití současné arény,“ uzavřel Bečka.

Občané a aréna

Důležitou otázkou je také názor občanů z lokality, respektive z okolí lokality Cihelna, kde by v případě prosazení změny územního plánu mohla nová multifunkční aréna Petra Dědka vzniknout.

Iveta Koubková z pardubického magistrátu připustila, že dosud nebyl prováděn žádný výzkum veřejného mínění na toto téma.

Dodala však, že obyvatelé sídliště (v lokalitě Cihelna) mohou svůj názor projevit například v rámci veřejného projednání návrhu změny územního plánu prostřednictvím podané písemné námitky či připomínky.

Informovala také, že změna územního plánu se na základě výše uvedených přijatých ustanovení zastupitelstva města aktuálně pořizuje.

„Zpracovatel, tj. projektant v srpnu vytvořil návrh změny územního plánu pro veřejné projednání. Ten je vystaven na internetových stránkách Magistrátu města Pardubic,“ vysvětlila Koubková.

Veřejné projednání návrhu proběhne 2. října ve Společenském sále pardubické radnice. Na veřejném projednání se bude návrh změny územního plánu představovat veřejnosti, zástupcům města a dotčeným orgánům.

Zároveň od 21. srpna do 9. října letošního roku běží lhůta pro uplatňování stanovisek dotčených orgánů státní správy a pro uplatňování námitek a připomínek veřejnosti, sousedních obcí a dalších subjektů k tomuto návrhu.

„Pokud z výsledků veřejného projednání nevyplynou požadavky na úpravu návrhu, tak se přejde k vydání změny územního plánu,“ upřesnila Koubková.

Nejasné stíhání

Ekonomický deník nedávno připomněl, že Petr Dědek, který mimo jiné vlastní i hokejový klub Dynamo Pardubice, je stíhán policií. S touto informací přišel již dříve někdejší šéf hokejového svazu (ČSLH) Tomáš Král. K výslechu si v té době obviněného Dědka měla pozvat hospodářská kriminálka liberecké krajské policie již v prosinci 2021.

Dědek na to reagoval s tím, že před několika lety si dvě z jeho společností objednaly reklamní služby u subjektů, které byly obviněny z rozsáhlého krácení daní.

„Podezření ze zapojení do podvodného řetězce se tak dotklo i mne jako statutárního orgánu obou společností. Žádného trestného činu jsem se ale nedopustil a v celé věci se cítím se svými společnosti jako poškozený, když jsem za prokazatelně uhrazené prostředky obdržel z části vadně provedené služby,“ uvedl k tomu dříve Dědek.

„Ve vztahu k finančním orgánům je moje věc vyřešena a z ničeho mě ani nepodezírají. Mé společnosti vždy hradily své závazky ke státu řádně a včas, a to v řadu desítek miliónů korun ročně. I s ohledem na toto považuji mé obvinění za absurdní a věřím, že po provedeném prověření ze strany policie bude mé stíhání zastaveno,“ dodal.

Dodnes však není jasné, zda došlo k zastavení trestního stíhání Petra Dědka. Na žádost Ekonomického deníku neodpověděl a nereagoval ani na dotazy deníku BYZNYS NOVINY.

Aktuální informace v Dědkově kauze neposkytl ani bývalý šéf hokeje Tomáš Král. Jeho advokátní kancelář „Král & spol.“ na dotazy týkající se vývoje Dědkova trestního stíhání neodpověděla. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Miliardář Dědek zřejmě nové skladové haly stavět nebude. Chystá však kontroverzní arénu



NEZODPOVĚZENÉ OTÁZKY BYZNYS NOVIN PRO FIRMU D+D REAL PODNIKATELE PETRA DĚDKA:

V médiích se objevila informace o tom, že firma D+D Real plánuje ve městě Kosmonosy stavit další část svého D+D Parku pro mladoboleslavskou automobilku (mělo jít zřejmě o D+D Park ve II. etapě). Podle dřívějších informací se však firma D+D Real měla svého záměru na stavbu D+D Parku vzdát a to i v reakci na petici proti stavbě nových hal ve městě Kosmonosy (II. etapa parku D+D) a v reakci na rozhodnutí MŽP ve věci potřebnosti získání EIA.

  • Můžete nám poskytnout informaci, jaká je skutečná situace? Plánuje vaše firma stavět v Kosmonosech II. etapu Parku D+D, nebo od tohoto záměru skutečně odstoupila?
  • Pokud od záměru odstoupila, z jakého důvodu se tak stalo?
  • Pokud je tento záměr stále aktuální, můžete o projektu (D+D Park, Kosmonosy) poskytnout více informací (jeho parametry) a uvést, kdy by měl být dokončen?  
  • Vaše developerská společnost na svých webových stránkách jako svoji zatím poslední externí aktivitu uvádí realizaci 2 hal v rámci logistického areálu z roku 2016, respektive 2017.
  • Dále jen uvádí: „V současné době připravuje společnost D+D REAL další developerské projekty“.
  • Můžete uvést, jaké projekty  – mimo své vlastní sídlo – v uplynulém čase firma D+D (D+D Real) realizovala či se připravuje realizovat?
  • Můžete uvést na pravou míru mediální informaci týkající se trestního stíhání proti panu Dědkovi (o kterém mluvil v článku idnes z loňského roku)? Bylo již toto trestní stíhání zastaveno?
  • Můžete informovat, zda na pana Dědka bylo podáno trestní oznámení (a jaký je případně jeho vývoj) bývalým prezidentem Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) Tomáš Králem v záležitosti nařčení o pochybném hospodaření hokejového svazu a případně, jaký je vývoj tohoto oznámení?

Otázky k připravované multifunkční aréně v Pardubicích na CIHELNĚ:

  • Je pravda, co uvedla média v červnu t.r., že pokud se do prosince 2023 podaří upravit Územní plán města Pardubice, pak bude mít váš projekt multifunkční arény v uvedené lokalitě zelenou ke své realizaci? Co vaše firmě dělá pro to, aby se podařilo Územní plán města Pardubice změnit?
  • Je podle vás nyní reálné, že se podaří do prosince změnit územní plán města Pardubice tak, aby bylo možné podle něj začít stavět inkriminovanou multifunkční arénu?
  • Co by pro vás znamenalo, pokud by se do prosince nepodařilo Územní plán patřičně změnit?
  • Co říkáte na výhrady opozice, že město další hokejovou/multifunkční arénu nepotřebuje? S tím, že po vybudován vaší multifunkční arény již pro současnou hokejovou halu (enteria arena) nebude dostatečné ekonomické využití?