Miliardář Dědek zřejmě nové skladové haly v Kosmonosech stavět nebude. Chystá však kontroverzní arénu. (Ilustrační foto - redakční koláž).

V médiích se nedávno objevila zpráva o tom, že miliardář Petr Dědek plánuje ve městě Kosmonosy stavět další skladové haly pro mladoboleslavskou Škodu Auto. Obyvatelé z okolí plánované stavby proti tomuto záměru již dříve sepsali petici. Ekonomický deník v této souvislosti připomněl informaci o tom, podnikatel Dědek měl být obviněn v kauze, v níž má jít o daňové delikty při zadávání reklamy do rozhlasu.

Podle jiných zpráv se Dědkova firma D+D svého záměru na stavbu čtyř nových skladových hal v Kosmonosech vzdala. Podobnou informaci deníku BYZNYS NOVINY poskytlo i město Kosmonosy.

Situace však zůstává nejasná, neboť Dědkova firma D+D Real na otázky BYZNYS NOVIN v záležitosti nových skladových hal a trestního stíhání ani po urgenci neodpověděla. (Otázky BYZNYS NOVIN viz níže).

Ekonomický deník ve svém článku napsal, že firma vrchlabského miliardáře Petra Dědka plánovala v Kosmonosech nedaleko Mladé Boleslavi rozšířit svůj D+D Park, jenž slouží jako sklad pro zásobování automobilky. Poukázal přitom na fakt, že se tento stavební záměr nesetkal s příznivou reakcí obyvatel.

Proti Dědkově projektu byla zorganizována petice, kterou podepsalo 1704 lidí, z čehož bylo 919 občanů Kosmonos. Město Kosmonosy má celkem 5 tisíc obyvatel.

Obyvatelé Kosmos si stěžovali na to, že je město svíráno průmyslovými halami a obyvatelé čelí negativním dopadům silné kamionové dopravy.

Miliardář Petr Dědek měl podle dřívějších informací deníku Aktuálně.cz plán, jak „dostat obyvatele na svou stranu“. Nabídl údajně, že zaplatí a vybuduje obchvat kolem Kosmonos, který by kamionovou dopravu dostal pryč z města.

V médiích se však objevila informace, že skladovací haly, které měly rozšířit areál D+D v Kosmonosech, nevzniknou. Podnikatel Petr Dědek měl od záměru ustoupit s tím, že svůj původní podnikatelský plán přehodnotil.

Ministerstvo životního prostředí na začátku roku 2020 zrušilo rozhodnutí kraje, podle kterého pro posouzení záměru stavby nebylo nutné důkladné vyhodnocení jejího vlivu na životní prostředí, tedy takzvaná velká EIA. Kraj by tak musel záměr posuzovat znovu.

Na konci dubna 2020 obdržel krajský úřad od Dědkovy firmy žádost o ukončení procesu posuzování záměru.

Druhá etapa nebude?

Město Kosmonosy k záležitosti nových skladových hal uvedlo, že podle jeho informací se druhá etapa D+D parku v katastrálním území města stavět nebude.

„Zda se firma D+D své záměru navždy vzdala, nejsme schopni odpovědět. S tímto dotazem se musíte obrátit na ně,“ uvedl Ladislav Řípa, místostarosta města Kosmonosy.

„O žádném jiném záměru v uvedeném území nejsme informováni,“ dodal.

S tím, že u každé investice je vždy potřeba jednat o podmínkách přijatelných jak pro obyvatele města, tak i pro investora.

„Municipalita má zodpovědnost za rozpočet, rozvoj obce, zaměstnanost obyvatel a životní prostředí ve městě.“

„Město bude podporovat projekty, které splňují podmínky dle nového Územního plánu a budou přínosem pro obyvatele města,“ zdůraznil místostarosta Řípa.

Nejasné stíhání

Ekonomický deník v této souvislosti připomněl, že Petr Dědek, který mimo jiné vlastní i hokejový klub Dynamo Pardubice, je stíhán policií. S touto informací přišel již dříve někdejší šéf hokejového svazu (ČSLH) Tomáš Král. K výslechu si v té době obviněného Dědka měla pozvat hospodářská kriminálka liberecké krajské policie již v prosinci 2021.

Dědek na to reagoval s tím, že před několika lety si dvě z jeho společností objednaly reklamní služby u subjektů, které byly obviněny z rozsáhlého krácení daní.

„Podezření ze zapojení do podvodného řetězce se tak dotklo i mne jako statutárního orgánu obou společností. Žádného trestného činu jsem se ale nedopustil a v celé věci se cítím se svými společnosti jako poškozený, když jsem za prokazatelně uhrazené prostředky obdržel z části vadně provedené služby,“ uvedl k tomu dříve Dědek.

„Ve vztahu k finančním orgánům je moje věc vyřešena a z ničeho mě ani nepodezírají. Mé společnosti vždy hradily své závazky ke státu řádně a včas, a to v řadu desítek miliónů korun ročně. I s ohledem na toto považuji mé obvinění za absurdní a věřím, že po provedeném prověření ze strany policie bude mé stíhání zastaveno,“ dodal.

Dodnes však není jasné, zda došlo k zastavení trestního stíhání Petra Dědka. Na žádost Ekonomického deníku neodpověděl a nereagoval ani na dotazy deníku BYZNYS NOVINY.

Aktuální informace v Dědkově kauze neposkytl ani bývalý šéf hokeje Tomáš Král. Jeho advokátní kancelář „Král & spol.“ na dotazy týkající se vývoje Dědkova trestního stíhání neodpověděla.


Vizualizace plánované multifunkční arény v Pardubicích.


Kontroverzní hokejová aréna

Petr Dědek z pozice majitele klubu HC Dynamo na jaře loňského roku oznámil, že v Pardubicích postaví „nejmodernější hokejovou arénu v Evropě“. Jako nejvhodnější lokalitu pro halu označil a vybral pozemky v rámci areálu pardubického dostihového závodiště.

Nová multifunkční aréna v Pardubicích měla zahrnovat vedle hlavní hokejové haly také tréninkovou plochu, hotel s restaurací a kongresovými sály či parkovací dům. Předpokládané náklady Dědek odhadl na 3 až 4 miliardy korun.

„Aréna bude moje soukromá investice,“ konstatoval.

Od původního plánu na multifunkční arénu však již v létě téhož roku odstoupil. I když dokončení původně plánoval na srpen roku 2025, v srpnu roku 2022 svůj projekt pozastavil.

Důvodem byl jednak odpor části pardubického zastupitelstva, ale také enormní růst stavebních nákladů, který by mohl projekt zásadně prodražit.

S plánem na multifunkční arénu na dostihovém závodišti nesouhlasili například ani zástupci tamního Dostihového spolku s tím, že by vybudování haly ohrozilo budoucnost dostihů v Pardubicích.

Někteří zastupitelé Pardubic také uvedli, že město už jednu multifunkční halu vlastní a další nepotřebuje. Údajné požadavky na dodatečné investice do infrastruktury financované městem považovali za neakceptovatelné.


Nová lokalita pro multifunkční arénu v Pardubicích.


Letos v červnu však pardubické zastupitelstvo těsně odhlasovalo Dědkův plán na zahájení změny územního plánu, kterou dotyčný potřebuje pro stavbu nové multifunkční arény ve městě. Tentokrát však již nikoliv v areálu dostihového závodiště, nýbrž v lokalitě na Cihelně.

Někteří zastupitelé podle zpráv pardubických médií označili postup vedení města a Petra Dědka za „bizarní a nestandardní“, když se bod o změně klíčového dokumentu dostal na seznam projednávaných věcí zastupitelstva až na poslední chvíli.

Pokud Petr Dědek do letošního prosince stihne prosadit změnu městského územního plánu, bude moci svoji novou multifunkční arénu v Pardubicích začít stavět. (sfr)



NEZODPOVĚZENÉ OTÁZKY BYZNYS NOVIN PRO FIRMU D+D REAL MILIARDÁŘE PETRA DĚDKA:

Před pár dny se v médiích objevila informace o tom, že firma D+D Real plánuje ve městě Kosmonosy stavit další část svého D+D Parku pro mladoboleslavskou automobilku. Podle dřívějších informací se však firma D+D Real měla svého záměru na stavbu D+D Parku vzdát a to i v reakci na petici proti stavbě nových hal ve městě Kosmonosy (II. etapa parku D+D) a v reakci na rozhodnutí MŽP ve věci potřebnosti získání povolení EIA.

1. Můžete poskytnout informaci, jaká je skutečná situace? Plánuje vaše firma stavět v Kosmonosech II. etapu Parku D+D, nebo od tohoto záměru skutečně odstoupila?

2. Pokud od záměru odstoupila, z jakého důvodu se tak stalo?

3. Pokud je tento záměr stále aktuální, můžete o projektu (D+D Park, Kosmonosy) poskytnout více informací (jeho parametry) a uvést, kdy by měl být dokončen?  

4. Vaše developerská společnost na svých webových stránkách jako svoji zatím poslední externí aktivitu uvádí realizaci 2 hal v rámci logistického areálu z roku 2016, respektive 2017.

Dále jen uvádí: „V současné době připravuje společnost D+D REAL další developerské projekty“.

Můžete uvést, jaké projekty  – mimo své vlastní sídlo – v uplynulém čase firma D+D (D+D Real) realizovala či se připravuje realizovat?

5. Můžete uvést na pravou míru mediální informaci týkající se trestního stíhání proti panu Dědkovi? Bylo již toto trestní stíhání zastaveno?

6. Můžete informovat, zda na pana Dědka bylo podáno trestní oznámení (a jaký je případně jeho vývoj) bývalým prezidentem Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) Tomáš Králem v záležitosti nařčení o pochybném hospodaření hokejového svazu a případně, jaký je vývoj tohoto oznámení?