Armáda ČR dostala z USA první vrtulník Venom. Celkem má už 4 americké vrtulníky.

Armáda ČR dostala z USA první vrtulník Venom. Celkem nyní disponuje 4 americkými vrtulníky. Na základnu vrtulníkového letectva u Náměště nad Oslavou byl dorpaven první víceúčelový vrtulník UH-1Y Venom. Nákladní letoun na základnu přepravil i třetí bitevník AH-1Z Viper.

„První víceúčelový venom v Česku a s ním další bojový viper! Doplní své zmijí brášky, kteří jsou už v našich hangárech. Našim technikům začíná dalších pár perných dnů než budou oba vrtulníky připravené k prvním záletům,“ uvedla armáda na sociálních sítích.

Celkem tak už má tuzemská armáda čtyři nové americké vrtulníky, jež nahrazují ruskou techniku.

První dva americké vrtulníky má základna již od konce července.


Vykládka prvního víceúčelového vrtulníku UH-1Y Venom a třetího vrtulníku Bell AH-1Z Viper.


Česká republika z USA kupuje vrtulníky systému H-1. Celkem má získat osm víceúčelových strojů UH-1Y Venom a čtyři bitevníky AH-1Z Viper, jež vyrábí firma Bell.

Ve výzbroji nahradí ruské Mi-24V/35.

Vedle 12 nových vrtulníků armáda ze Spojených států získá zdarma i osm modernizovaných strojů jako ocenění za pomoc Ukrajině. Informovalo o tom již dříve ministerstvo obrany.

Česká armáda tak bude mít dvacet amerických strojů, deset typu Venom a stejný počet typu Viper.

Nákup 12 vrtulníků v celkové ceně 14,6 miliardy korun bez DPH (zhruba 17,6 miliardy s DPH) schválilo ministerstvo obrany v listopadu 2019. (sfr)