Bývalého šéfa fotbalového Jablonce, Andrého Krufa, čeká již čtvrtý soud za odcizení 9,5 milionu Kč. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Bývalého šéfa fotbalového Jablonce, podnikatele Andrého Krufa, čeká již čtvrtý soud za odcizení 9,5 milionu Kč. Adrianus Leonardus Franciscus Kruf (používá zkrácené jméno André) čelí trestnímu stíhání za zcizení částky 9,5 milionu korun, kterou v roce 2016 odčerpal z předlužené loterijní společnosti TIPGAMES do své vlastní firmy Cartoon Mania. Půjčka dosud nebyla uhrazena.

Pražský soud v této trestní věci zasedal už třikrát. Obžalovaný Kruf se k jednání soudu zatím ani jednou nedostavil. Další jednání soudu s André Krufem se má konat 15. srpna.

Kruf se měl dopustit trestného činu převodem peněz z účtu loterijní firmy TIPGAMES v situaci, kdy tato společnost dlužila bance Commerzbank a dalším věřitelům částku celkově přesahující 170 milionů korun.

Kruf přitom jako šéf firmy TIPGAMES (později přejmenované na „Bonenkai“) věděl, že tato jím řízená společnost – vzhledem ke své špatné ekonomické situaci – nebude schopna věřitelům své dluhy uhradit.

André Kruf si přesto ze společnosti TIPGAMES odeslal v květnu 2016 inkriminovanou částku 9,5 mil. Kč do své firmy Cartoon Mania. V té době byl Kruf jednatelem Cartoon Mania, v níž držel podíl 50 procent.

Ve firmě Cartoon Mania, která nikdy nevykázala zisk, působila i manželka Andrého Krufa. Po převedení půjčky od firmy TIPGAMES do „rodinné“ firmy Cartoon Mania si Kruf část prostředků vyvedl na svůj soukromý účet.

Kruf místo Pelty

André Kruf byl od září 2016 předsedou představenstva fotbalového klubu FK Jablonec. K pozici předsedy fotbalového Jablonce se Kruf dopracoval díky tomu, že loterijní firma TIPGAMES, jejímž byl Kruf šéfem, byla v roce 2016 hlavním sponzorem tohoto prvoligového klubu.

Kruf ve funkci předsedy klubu FK Jablonec nahradil někdejšího šéfa českého fotbalu Miroslava Peltu, který se také ocitl před soudem. Městský soud v Praze letos v kauze manipulací se sportovními dotacemi uznal vinnými jak Miroslava Peltu, tak bývalou náměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou a odsoudil je  – zatím nepravomocně – k 6 letům, respektive 6,5 roku odnětí svobody.

V červenci tohoto roku Kruf odstoupil z funkce předsedy představenstva klubu FK Jablonec a to „z osobních důvodů“ na vlastní žádost. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Souzený šéf fotbalového Jablonce, André Kruf, nepřišel k soudnímu líčení ani napotřetí

Stíhaný André Kruf odstoupil z funkce předsedy představenstva fotbalového Jablonce