Cena zemního plynu na zahraniční burze vzrostla o čtvrtinu až k 50 eurům za MWh. (Ilustrační foto).

Cena zemního plynu na burze dramaticky vzrostla o čtvrtinu až k 50 eurům za MWh. K prudkému nárůstu velkoobchodní ceny plynu došlo na burze v Rotterdamu, která je určující pro evropský trh. Ve čtvrtek se cena plynu přiblížila hranici 50 eur (1 190 Kč) za megawatthodinu (MWh). Na takto vysoké ceně byla naposled začátkem letošního dubna.

Cena plynu s kontraktem na dodání v červenci se ve čtvrtek ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Rotterdamu proti předchozímu dni v jednu chvíli zvýšila až o 24 procent, když dosáhla 49,5 eura za MWh.

Později však poklesla do pásma 42 až 45 eur.

Ještě v pondělí činila cena plynu 31 eur (737 Kč) za MWh. Začátkem června byla pod 25eurovou hranicí.

Cena vzrostla zejména kvůli zprávě, že Nizozemsko se chystá letos v říjnu zavřít největší plynové pole v Evropě, které se nachází v Groningenu.

Vláda má tento záměr oficiálně oznámit koncem června.

Zemní plyn však zdražoval ještě před informací o uzavření nizozemského pole. Obchodníci spekulují s cenou kvůli nejistotě ohledně dodávek.

Údržbové práce v některých velkých norských zařízeních na těžbu a zpracování plynu se totiž protáhnou až do poloviny července. Nejistá je i poptávka po plynu.

Ještě donedávna velkoobchodní cena plynu od začátku roku setrvale klesala. Začátkem ledna byla cena na 82 eurech (1950 Kč) za MWh, o půl roku později, tedy na začátku června, se propadla až pod 25 eur (595 Kč). (sfr)