Inflace v Německu v květnu prudce klesla na 6,3 procenta. (Ilustrační foto)

Míra inflace v Německu v květnu podle metodiky Evropské unie prudce klesla na 6,3 procenta z dubnových 7,6 procenta. Růst spotřebitelských cen se tímto dostal na nejnižší úroveň za poslední rok. Podle domácí metodiky pak meziroční míra inflace klesla na 6,1 procenta z dubnových 7,2 procenta.

I přes výrazný pokles tempa zůstává inflace vysoko nad dvouprocentní hranicí Evropské centrální banky (ECB). Ta začátkem května ve snaze bojovat s inflací zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 3,75 procenta. Německo je největší ekonomikou, která používá euro.

Nadprůměrně v květnu i nadále rostly ceny potravin, byly meziročně o 14,9 procenta vyšší. I tak ale v posledních měsících tempo růstu podle statistiků značně zpomalilo, ještě v letošním březnu činil meziroční růst cen potravin přes 22 procent.

Výrazné zpomalení růstu cen vykazují i energie, které byly v květnu meziročně o 2,6 procenta dražší. Ještě v únoru vykazovaly ceny energií meziroční nárůst o 19 procent.

Tempo inflace příznivě ovlivnilo i zavedení celoněmecké jízdenky pro regionální a městskou dopravu za měsíční cenu 49 eur (1160 Kč).
Německá vláda očekává, že průměrná inflace bude v celém letošním roce činit 5,9 procenta. Na příští rok očekává pokles na 2,7 procenta.

Pokles v květnu nastal také v Polsku, inflace se z dubnových 14,7 procenta propadla na 13 procent a dostala se nejníže za poslední rok. Pokles je výraznější, než čekali analytici.

Údaje o květnové inflaci zveřejnila také Francie. Podle předběžných údajů národního statistického úřadu INSE tam meziroční růst spotřebitelských změn zpomalil na šest procent z dubnových 6,9 procenta.

Jedná se o data harmonizovaná s metodikou výpočtu v EU. V případě národní metodiky by pak míra inflace ve Francii v květnu klesla ještě více, a to na 5,1 z dubnové hodnoty 5,9 procenta.

Český statistický úřad zveřejní květnová data o inflaci 12. června. V dubnu se Česko i přes výrazný pokles inflace na 14,3 procenta (dle metodiky Eurostatu, které je odlišná od metodiky ČSÚ; pozn. redakce) z březnových 16,5 procenta nadále drželo mezi zeměmi, kde ceny rostou nejrychleji. (at)