Kalifornie měla podle alarmistů umřít suchem. Ve skutečnosti se topí v dešti a záplavách. (Ilustrační foto).

Podle dřívějších varování médií měl již americký stát Kalifornie umřít suchem v důsledku klimatických změn a globálního oteplování. Svět byl poslední 2 roky masírován hrozivými vizemi o smrtícím katastrofálním suchu, jež mělo navěky zachvátit americkou Kalifornii. Realita je však úplně odlišná od katastrofických varování spojovaných s globálním oteplováním. Kalifornie neumřela ani nevyschla. Právě naopak. Trápí jí přivaly vody a záplavy…

Jak upozornil 4. dubna letošního roku Newsweek, Kalifornii nyní trápí záplavy a déšť. Sněhová pokrývka kalifornských v jižních horách Sierra Nevada se může pochlubit tím, že je 300 procent nad průměrem, což s postupujícím táním představuje potenciální další riziko záplav, tedy opaku sucha.

Poslední dva roky byla veřejnost masírována zprávami o katastrofickém suchu v Kalifornii. Viz například titulek z článku z června 2022: „Kalifornie umírá. Západ USA se připravuje na extrémní vlny veder, bojuje i s nedostatkem vody“. Případně titulek z dubna 2021: „Na západě USA narůstá klimatická katastrofa. Sucho“.

Ve výčtu podobných titulků a samozřejmě i vyznění jimi nadepsaných článků by se dalo pokračovat velmi dlouho. Média (včetně těch tuzemských) v letech 2021 a 2022 psala o tom, že Kalifornie zažívá nejsušší jaro, které pokoří historické sucho. S tím, že nedostatek vody ničí ornou půdu, zvyšuje riziko požáru, ohrožuje výrobu elektřiny a v neposlední řadě také lidské životy.

Kalifornie kvůli suchu tehdy omezila spotřebu vody s tím, že plných šest milionů lidí přišlo o právo nakládat svobodně s vodou a to v okresech Los Angeles, Ventura a San Bernardino v jižní Kalifornii. Psalo se dokonce o problému kalifornských lososů, kterým hrozilo, že kvůli suchu nedoplavou k oceánu.

Uváděna byla „temná historie“ sucha v Kalifornie, a to již z 19.století. S tím, že intenzivněji přicházely sucha ve stoletím dvacátém. K nejhorším suchům patřila ta v letech 1928–1935 a 1986–1992. „Vítězoslavně“ bylo dodáváno, že v jednadvacátém století „už jsou výjimkou spíše roky, kdy je vody dostatek“, neboť sucha na západním pobřeží USA panovala v letech 2006–2010, 2011–2017, 2018 a 2020–2022.

Uvádělo se, že srážky v Kalifornii bývají omezeny na jediné, poměrně krátké období dešťů, přičemž většina dešťových a sněhových srážek se v celém státě vyskytuje v zimních měsících. Média tvrdila, že tato křehká rovnováha znamená, že suché období dešťů může mít trvalé následky.

Kalifornie je nejlidnatějším státem a největším zemědělským producentem ve Spojených státech. Dovozováno proto bylo, že sucho v Kalifornii bude mít vážné hospodářské a environmentální dopady.

Příliš mnoho vody

Současná situace v Kalifornii je však diametrálně odlišná od katastrofických vizí, v nichž hlavním strašákem bylo sucho. Tento americký stát letos trápí deště a záplavy a neočekává se, že záplavy přestanou, a to i kdyby přestalo pršet.


Kdysi zmizelé jezero Tulare v Kalifornii dnes přetékající vodou (2023).



Sněhová pokrývka kalifornských v jižních horách Sierra Nevada se může pochlubit takovou nadílkou sněhu, která je 300 procent nad průměrem, což s postupujícím táním představuje potenciální další riziko záplav, tedy opaku sucha.

Jak sněhová pokrývka taje, voda bude i nadále zaplavovat povodí jezera Tulare.

Newsweek napsal, že záplavy, která plní dříve již, podle médií, navěky ztracené kalifornské jezero Tulare, jsou problémem, který mění život. Jezero Tulare, ztracené jezero v Kalifornii, se totiž kvůli přívalovým dešťům doplňuje.

Záplavy způsobily potenciální zemědělskou krizi tím, že zemědělcům ztížily přístup k jejich půdě a ohrožovaly úrodu. Kalifornie také očekává, že očekávaný klimatický jev El Niño by mohl vést k další vlhké zimě později v roce a prodloužit záplavy.

Obyvatelé se pokoušejí záplavám čelit, ale pokud se příval vody nezastaví, mohou podle Newsweeku následky (které jsou opačné, než smrtící sucho) trvat celé roky.

Přívalový déšť znovuobnovil jezero Tulare, která v dřívějších letech kvůli suchu doslova „zmizelo“. Farmářům tak bude trvat roky, než se vzpamatují z následných záplav, což způsobí potenciální zemědělskou krizi.

Kalifornie se nedávno vymanila z několika let trvajícího sucha poté, co příliš vlhká zima přinesla do státu vydatné deště. Bouře téměř odstranily sucho v celém státě.

Stát ovšem nyní čelí novému problému, kterým je příliš mnoho vody (s nímž zodpovědní činitelé už asi nepočítali, neboť je média varovala před úmrtím na sucho; pozn. redakce). Jezero Tulare v jižním údolí San Joaquin bylo odvodněno zhruba před sto lety a rychle se stalo útočištěm pro zemědělství.

Nyní se kdysi zmizelé jezero doplňuje vodou a dopad toho na farmáře v celé oblasti by paradoxně mohl zvýšit ceny po celém světě.

Tak či onak, i přes problém s cenami se zcela evidentně nenaplnila varování médií o vyschnutí Kalifornie a jejím úmrtí. Média však o této nové „realitě“, která je opakem suicha, a která evidentně zklamala všechna „nadějná“ klimaalarmistická očekávání, vesměs mlčí… (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

V ČR podle studie ČEPS bude v roce 2040 chybět 2,7 TWh elektřiny. Výpadky začnou už 2030

Skleníkové plyny neovlivňují klima na Zemi, dokázali američtí vědci v průlomové studii

Europoslanci schválili klimatický zákon. Emise musí do roku 2030 klesnout o 55 %

Konzervativní institut se tentokrát zaměřil na debatu o klimatické změně a energetice

Klimatický zákon má zelenou už i od členských států EU. Česko považuje cíl Bruselu za nereálný

KLIMATICKÉ NOVINY