Putinovo válečné Rusko loni hospodařilo s deficitem ve výši 1 bilion korun. (Ilustrační foto)

Putinovo válečné Rusko hospodařilo v loňském roce s rozpočtovým deficitem ve výši 3,3 bilionu rublů, což je v přepočtu 1,06 bilionu korun. Deficit ruského rozpočtu činí zhruba 2,3 procenta hrubého domácího produktu (HDP) země.

Oznámil to ministr financí Ruské federace Anton Siluanov.

Rusko, které od loňského února vede válku proti Ukrajině, původně plánovalo přebytkový rozpočet kolem jednoho procenta HDP. Navzdory deficitu jsou ale ruské veřejné finance stále v dobré formě, komentovala deficit některá světové média.

Ještě loni v září předpovídal ruský prezident Vladimir Putin, že celoroční hospodaření zůstane v přebytku, který tehdy odhadl téměř na půl procenta HDP.

Do deficitního hospodaření se v závěru roku promítly západní sankce spojené s nákupem ruské ropy, což pro ruskou státní pokladnu ve výsledku znamenalo výrazně nižší příjmy. Loni od ledna do konce listopadu byl rozpočet ještě v přebytku.

„Indikátory nejsou špatné,“ prohlásil předseda ruské vlády Michail Mišustin.

Ani on, ani Siluanov se ale nezmínili o vlivu invaze na rozpočet.

Předběžné údaje naznačují, že celkové výdaje loni byly více než o třetinu vyšší, než uváděly prognózy zveřejněné před invazí na Ukrajinu.

Rusko bylo v loňském roce nuceno použít prostředky ze státního fondu, do kterého ukládá peníze z prodeje nerostných surovin a který si drží „na horší časy“.

Část finančních zdrojů získalo prodejem domácích dluhopisů.

Příjmy z prodeje ropy, zemního plynu a dalších komodit v prvním pololetí pomohly zmírnit vliv rostoucích výdajů. Tento trend se ale teď obrací, protože cena ruské ropy se po zavedení stropu výrazně snížila.

Navzdory dopadům války jsou však ruské veřejné finance zatím v dobrém stavu a to díky přísné fiskální politice, kterou země uplatňovala mnoho let před invazí.

Země v západní Evropě dlouhodobě hospodaří s výrazně vyššími rozpočtovými deficity. Například vládní deficit EU za rok 2021 činil 4,6 procenta HDP.

Státní rozpočet ČR za loňský rok skončil s deficitem 360 miliard korun. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Loňský státní rozpočet skončil s deficitem 360,4 miliardy korun. Byl třetí nejhorší v historii