Loňský státní rozpočet skončil s deficitem 360,4 miliardy korun. Byl třetí nejhorší v historii. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Státní rozpočet ČR za rok 2022 skončil s deficitem 360,4 miliardy korun. Jedná se o třetí největší rozpočtový schodek v historii Česka. O definitivní výši rozpočtového deficitu za loňský informoval ministr financí Zbyněk Stanjura.

Skutečný výsledek hospodaření státu za rok 2022 je o něco lepší, než by plynulo ze schváleného zákona. Poslední novela státního rozpočtu počítala na loňský rok s deficitem 375 miliard korun.

I tak je však výsledek vládního hospodaření loňského roku třetí nejhorší v historii.

V předloňském roce se deficit vyšplhal na absolutní rekord 419,7 miliardy korun. V roce 2020 dosáhl schodek výše 367,4 miliardy korun.

Fialova vláda na loňský rok původně plánovala schodek 280 miliard korun. Koncem roku však musela státní rozpočet novelizovat kvůli neočekávaným výdajům.

Podle Stanjury šlo zejména o 27 miliard korun na mimořádné valorizace důchodů, dále o 17,4 miliardy korun na úsporný tarif na energie pro domácnosti nebo o 10,9 miliardy na zvýšené sociální dávky.

Ministerstvo financí ve zprávě upřesnilo, že původní schodek rozpočtu s deficitem 280 mld. Kč prohloubily v průběhu roku především výdaje na mimořádné valorizace důchodů (+27 mld. Kč), úsporný tarif na elektřinu a plyn pro domácnosti (+17,4 mld. Kč), doplatek příspěvku za obnovitelné zdroje energie za domácnosti a firmy (+4,7 mld. Kč), navýšené dávky na bydlení a hmotné nouze (+10,9 mld. Kč), nebo jednorázový příspěvek na dítě (+6,7 mld. Kč) či humanitární pomoc (+8 mld. Kč).

„Výsledný schodek rozpočtu lze hodnotit různou optikou. Vláda letos poslala lidem a firmám na přímou pomoc s cenami energií a inflací zhruba 71 miliard korun. Dalších přibližně 20 miliard jsme vyčlenili na zvládnutí uprchlické krize z Ukrajiny. O bezmála 45 miliard pak schodek zkreslují chybějící příjmy z Evropské unie, které naopak vylepší rozpočet v letech následujících,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura.

Celkové příjmy státního rozpočtu za rok 2022 dosáhly 1,624 bilionu korun. Výdaje činily 1,984 bilionu korun.

Příjmy byly nakonec nižší, než se plánovalo a to zejména kvůli nižším příjmům z Evropské unie.

Stanjura vysvětlil, že se v tom negativně projevily zejména projekty z Národního plánu obnovy, které nebyly dostatečně připraveny a budou proplaceny až v letošním roce.

Nižší než plánované jsou i výdaje, kde se projevila menší spoluúčast na evropských programech a zatím nízká výplata podpory podnikům v energeticky náročných odvětvích.

Na letošní rok byl schválem rozpočet s deficitem 295 miliard korun. (sfr)