MŽP plánuje více větrných elektráren v ČR. Povolování má být jednodušší, chce Jurečka. (Ilustrační foto).

Větrné elektrárny v Česku mají získat nový impulz pro svoji výstavbu. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) připravuje zjednodušení povolování výstavby větrných elektráren. Oznámil to ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Povolovací proces by se měl zjednodušit v územích bez zvláštní ochrany krajiny.

Jurečka oznámil, že ministerstvo životního prostředí chce zjednodušit povolovací procesy u větrných elektráren. Odlišila by se území se zvláštní ochranou. V územích bez ochranných limitů by povolení bylo zjednodušené.

„Nemůže to být jen o fotovoltaice, která má v průběhu dvanácti měsíců roku své limity,“ prohlásil Jurečka.

Ten tvrdí, že je nutné zajistit energetickou soběstačnost v jednotlivých oblastech vždy podle místních podmínek a to díky mixu sluneční, větrné či vodní energie a biometanu či biomasy.

„Finančních prostředků na potenciál obnovitelných zdrojů budeme mít opravdu velké množství,“ konstatoval ministr životního prostředí, který tento rezort řídí současně s ministerstvem práce a sociálních věcí.

Jurečka současně vyzval starosty, aby připravili projekty a požádali stát o podporu.

Díky obnovitelným zdrojům se má městům a obcím podařit snížit výdaje za energie do budoucna s tím, že jejich případné nynější investice se vrátí.

Podle údajů Energetického regulačního úřadu (ERÚ) fungovalo v Česku na konci prvního čtvrtletí 120 větrných elektráren s instalovaným výkonem 342,5 MWe.

Vodních elektráren bylo na konci března 1608 a jejich instalovaný výkon dosáhl 353,9 MWe.

Slunečních elektráren je v Česku více než 29 tisíc s celkovým instalovaným výkonem 2173,4 MWe.

Energii z biomasy využívá 81 zdrojů s celkovým výkonem 2836,6 MWe. Dále v Česku funguje 416 bioplynových zdrojů s celkovým výkonem 334,5 MWe.

Již dříve Jurečka informoval, že ministerstvo životního prostředí letos poskytlo podporu na téměř 50 tisíc solárních elektráren na střechách, což je čtyřikrát víc než loni. (sfr)