ERA se zúčastnila přehlídky NATO Days 2022 na letišti v Ostravě s prezentací svých pasivních sledovacích systémů. (Foto: ERA)

ERA se zúčastnila přehlídky NATO Days 2022 na letišti v Ostravě s prezentací svých pasivních sledovacích systémů. ERA se jako jeden z hlavních partnerů akce představila na dvou místech: ve společném chaletu s dalšími firmami skupiny OMNIPOL (MESIT, Let Kunovice) a spřátelenými společnostmi Aero Vodochody a Rhode & Schwarz.

22. ročník Dnů NATO v Ostravě spolu s 12. Dny Vzdušných sil AČR se uskutečnil o víkendu 17. a 18. září 2022 na mezinárodním letišti Leoše Janáčka v Ostravě – Mošnove.

ERA se jako jeden z hlavních partnerů akce představila na dvou místech: ve společném chaletu s dalšími firmami skupiny OMNIPOL (MESIT, Let Kunovice) a spřátelenými společnostmi Aero Vodochody a Rhode & Schwarz.

A ve venkovní expozici ERA, kde zástupci společnosti vysvětlovali návštěvníkům, jak fungují pasivní sledovací systémy VERA-NG a PLESS, který zde měl loni premiéru.

(Foto: ERA)

Generální ředitel firmy Ondřej Chlost poskytl rozhovor Českému rozhlasu o přínosu těchto systému pro protivzdušnou obranu.

Během dvou dnů ERA ve VIP zóně letiště přivítala zájemce o své technologie, novináře a VIP návštěvy z řad politiků a příslušníků několika armád.

V sobotu se u chaletu zastavil premiér Petr Fiala s místopředsedkyní sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou a dalšími hosty.

V neděli všichni se zvědavostí přivítali nového náčelníka Generálního štábu Armády České republiky, gmjr. Karla Řehku.

Hlavní program největší bezpečnostní přehlídky v Evropě sestával z prezentací pozemních armádních sil, letectva, policie, záchranářů, hasičů a samozřejmě jejich výzbroje a výstroje.

(Foto: ERA)

Dvoudenní show se účastnilo 19 partnerských zemí, představitelé Severoatlantické aliance, nespočet firem, organizací, zástupců samosprávy a státních institucí.

Celkem 110 tisíc diváků za poměrně chladného počasí sledovalo dynamické i statické ukázky necelé stovky letadel a tisícovky různých typů další špičkové techniky.

V chaletu se konal slavnostní přípitek k přivítání nového člena skupiny OMNIPOL Letu Kunovice/Aircraft Industries.

Let Kunovice představil na Dnech NATO své modernizované letadlo L 410 NG v akrobatické letecké ukázce.

Další NGéčko na víkendovém ostravském nebi pak bylo samozřejmě poslední dítě Aera Vodochody, cvičný proudový letoun L-39NG.

Společnost MESIT v outdoorové expozici předvedla výsledky společného projektu s firmou Armoured Car Systems, vozidlo ENOK 4.8, a přístroje pro taktickou komunikaci.

(Foto: ERA)

(pel)