AURES Holdings zveřejnil žebříček nejúspornějších a zároveň nejlevnějších ojetin. (Ilustrační foto: AAA AUTO)

Při plánování nákupu automobilu je dnes spotřeba paliva pravděpodobně jedním z nejdůležitějších faktorů, které řidiči berou v úvahu. V porovnání s cenami před rokem nejvíce prodělají majitelé dieselů, protože nafta je dražší o celých 40 procent, zatímco benzín 95 při současných cenách zdražil meziročně o 15 procent. Skupina AURES Holdings, provozovatel sítě autocenter AAA AUTO, připravila žebříček nejúspornějších a zároveň nejlevnějších vozů s klasickými spalovacími motory nabízených k prodeji na sekundárním trhu.

Úsporný vůz nejenže méně poškozuje životní prostředí, ale pro většinu řidičů znamená především více korun v peněžence.

V září bylo doposud inzerováno na 64 tisíc ojetých vozů. Meziměsíčně je tedy zatím nabídka konstantní stejně jako střední hodnota ceny, která se drží na 190 tisíc korun.

„Stabilizace ceny i nabídky na českém trhu ojetin je velice pozitivním trendem a po více než dvou letech je to i útěcha pro všechny, kteří si v dnešní době zdražovaní paliv a energií chtějí pořídit lepší vůz,“ uvedl Luboš Vorlík, výkonný ředitel sítě autocenter AAA AUTO a Mototechna v České republice ze skupiny AURES Holdings.

„Zatímco poslední dva roky bylo pro zákazníky důležité, jak velký prostor automobil nabízí, nyní zohledňují i provozní náklady. Pokud si řidič vybere automobil, se spotřebou jen tři litry na sto kilometrů, utratí za pohonné hmoty při 15 tisících najetých kilometrech za rok a aktuálních cenách paliva zhruba 18 000 korun, tedy ušetří více než 16 000 korun, pokud by jezdil s průměrným vozem střední třídy,“ dodal Vorlík.

Ze zkušeností odborníků z AURES Holdings vyplývá, že nejúspornějším modelem na trhu s ojetými vozy je Peugeot 308 1.6 BlueHDI 88 kW z let 2014 až 2018, který spotřebuje pouze 3,1 l/100 km. Takovýto model se dá aktuálně pořídit za mediánovou cenu 260 tisíc korun s nájezdem do 130 tisíc kilometrů.

Hned za ním je Škoda Octavia Combi 1,6 TDI 81 kW Greenline vyrobená v letech 2014 až 2016 se spotřebou 3,2 l/100 km, jejíž mediánová cena je aktuálně 293 tisíc korun.

Pokud člověk hledá úsporné a zároveň levné auto, se kterým toho tolik za rok nenajede, může pro něho být zajímavou koupí Smart Fortwo CDI 33 kW z let 2007 až 2009 se spotřebou 3,3 l/100 km, jehož střední hodnota ceny je pod hranicí sto tisíc korun a kilometrový nájezd je stále na velmi slušné hranici 130 tisíc kilometrů.

Zdroj: AAA AUTO

Žebříček nejúspornějších ojetých automobilů skupina AURES Holdings vytvořila na základě analýzy údajů o dosavadních nabídkách ojetých vozů v komisích, na webových stránkách a v autobazarech na celém českém trhu v září 2022. Nezohledňuje však hybridní vozidla a elektromobily, jejichž ceny se výrazně odchyluje od mediánu cen ojetých vozů se spalovacími motory. (pel)