ČR a SR se rozhodly spolupracovat při pořizování i provozu nových pásových bojových vozidel CV90.

ČR a SR se rozhodly spolupracovat při pořizování i provozu nových pásových bojových vozidel CV90. Ministerstva obrany ČR a Slovenska budou společně řešit otázky související s pořízením pásových bojových vozidel pěchoty CV90. Například budou konzultovat a hledat možnosti zapojení národních obranných průmyslů do vývoje a výroby BVP.

Vyplývá to z deklarace, kterou během Mezinárodních leteckých dnů SIAF 2022 v Malackách podepsali ministři Jana Černochová a Jaroslav Naď.

Informovalo o tom Ministerstvo obrany ČR.

Obě země budou společně ladit technické specifikace pořizovaných vozidel tak, aby dosáhly maximální efektivity při vývoji nových specializovaných verzí BVP.

„Konkrétně to znamená koordinování postupu při pořízení a také následném provozování pásových bojových vozidel pěchoty CV90 v mnoha oblastech – technické, průmyslové nebo právní,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová.

„Deklarace nám do budoucna dává lepší možnosti spolupráce, výroby a vývoje náhradních dílů, společného výcviku, sdílení kapacit a schopností. Posilujeme tím svou obranyschopnost. A také to povede k postupnému snížení provozních nákladů,“ dodala Černochová.

Podle Jaroslava Naďe se jedná o projekt, který je z hlediska velikosti unikátní pro obě země.


Bojové vozidlo CV90.


„Našli jsme takové řešení, které je velmi zajímavé pro naše vojáky, protože pokud ho dotáhneme do konce, budou mít stejnou techniku, na níž budou moci společně pracovat, cvičit a být i společně nasazovaní.“

Spolupráce může probíhat rovněž v oblasti samotného provozování bojových vozidel pěchoty. Týká se to udržování provozuschopnosti nebo dodávek náhradních dílů.

Obě ministerstva chtějí rovněž hledat možnosti spolupráce při cvičeních vojenských jednotek vyzbrojených stejnými typy BVP a mají v úmyslu vzájemně sdílet informace o zkušenostech s provozováním BVP v obou armádách.

Vláda ČR už 20. července uložila ministryni Černochové provést nezbytné kroky ke zrušení dosud probíhajícího tendru na BVP. Pověřila rovněž ministryni, aby zahájila proces zadání nové zakázky oslovením švédské vlády s poptávkou švédských bojových vozidel pěchoty CV90.

Pro stejnou techniku se o měsíc dřív rozhodli také Slováci. V ČR i SR tato vozidla nahradí morálně i fyzicky zastaralé dosud používané bojové vozidlo. Česká armáda poptává 210 pásových bojových vozidel pěchoty, naši sousedé 152 kusů.

Nová BVP se mají stát páteřní technikou těžké mechanizované brigády, kterou se ČR zavázala vybudovat do roku 2026. Švédská vozidla CV90 jsou zavedenou a bojem prověřenou platformou s velkým potenciálem další modernizace.

Česko v červenci zrušilo tendr na nákup pásových bojových vozidel pěchoty za více než 50 miliard korun a rozhodlo se oslovit přímo švédského výrobce BAE Systems.

Slovenská vláda v červnu vybrala Švédsko jako dodavatele 152 obrněnců CV90 v hodnotě zhruba 1,69 miliardy eur (41,6 miliardy korun). (sfr)