Plynovod Nord Stream 1 je po 10 dnech opět v provozu. (Ilustrační foto)

Nord Streamem 1 opět proudí plyn. Dodávky do Evropy jsou obnoveny na 40 procent. Plynovod byl uzavřen z důvodu plánované údržby. Panovaly přitom obavy, zda Rusko dodávky tímto plynovodem skutečně obnoví.

Dodávky plynu do Evropy z Ruska přes plynovod byly na 10 dní odstaveny z plánované údržby. Tok se nyní znovu spustil, ale hluboko pod maximální kapacitou.

„Reálné toky plynu dnes mohou dosáhnout úrovně před údržbou cca 40 procent. Politická nejistota a šedesátiprocentní snížení od poloviny června bohužel přetrvávají,“ napsal na Twitteru šéf německého regulátora sítě Klaus Müller.

Fyzický tok plynovodem v době mezi 09:00 a 10:00 SELČ činil 29,3 milionu kilowatthodin za hodinu (kWh/h).

Evropa čeká na návrat dodávek plynu z Ruska uprostřed obav, že se Moskva rozhodne ponechat kohoutky téměř zavřené, což by mohlo vyvolat energetickou krizi. Německo obvinilo Kreml z využívání energie jako „zbraně“.

„Moskva se nevyhýbá použití dodávek obilí a energie jako zbraně. Musíme být odhodlaní se chránit,“ řekl začátkem týdne novinářům německý kancléř Olaf Scholz.

Od chvíle, kdy Putin 24. února zahájil útok na Ukrajinu a Západ odpověděl sankcemi proti Moskvě, začalo Rusko snižovat své dodávky plynu do zemí EU.

Putin obvinil Západ a sankce uvalené na Rusko z problémů s dodávkami, nicméně Německo toto tvrzení odmítlo.

Nord Stream 1 začíná severně od Petrohradu v Rusku a končí na stanici poblíž Greifswaldu na severním německém pobřeží Baltského moře. Je hlavní trasou pro dodávky ruského zemního plynu do Evropy. (pel)

Zastavení dodávek ruského plynu může srazit unijní HDP až o 1,5 procenta, odhadla EK

Evropská komise chce po státech snížení spotřeby plynu o 15 %. Možná to přikáže i povinně