Evropská komise žádá kvůli očekávanému výpadku dodávek ruského plynu po státech snížit spotřebu o 15 procent. (Ilustrační foto)

Evropská komise žádá kvůli očekávanému výpadku dodávek ruského plynu po státech snížit spotřebu suroviny během nadcházející topné sezony o 15 procent. Brusel by navíc mohl po konzultaci s členskými zeměmi vyhlásit stav plynové nouze, který by vyžadoval povinná omezení spotřeby v celé EU.

Navrhovaná sada opatření má členským zemím mimo jiné prostřednictvím vzájemné solidarity zajistit dostatek plynu pro domácnosti a klíčové provozy.

Aby pravidla začala platit, musí je ještě schválit členské táty.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová obhajovala návrh tím, že Rusko EU vydírá a využívá plyn jako zbraň.

Unijní exekutiva podle ní neočekává, že by Moskva ve čtvrtek po skončení pravidelné údržby plynovodu Nord Stream 1 plně obnovila dodávky.

Úspory se mají týkat období od konce letošního srpna do konce března 2023. Počítat se budou z průměrné spotřeby jednotlivých zemí v tomto období za posledních pět let.

K úsporám vyzval i český premiér Petr Fiala (ODS).

Český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) míní, že společný postup unijních států v případě nedostatku ruského plynu, který EK představila, by nemusel být jen doporučením.

Doufá rovněž, že se podaří najít shodu na řešení, které bude pro všechny unijní země dosažitelné.

„Čím méně energií z Ruska spotřebujeme, tím méně jich odtud musíme dovézt. Už nyní je proto vhodná doba se co nejvíce soustředit na dobrovolné, individuální úspory energií…Energetické úspory jsou tou nejlepší zbraní v naší energetické válce proti Putinovi. A je nejvyšší čas tuto zbraň naplno používat,“ uvedl Síkela.

Téměř 15 procent zemního plynu se v České republice spotřebovává na výrobu elektřiny.

„Šetření elektřinou proto pomáhá i snižovat spotřebu plynu, v jehož dovozu jsme téměř naprosto závislí na Rusku,“ řekl  ministr Síkela a dodal:

„K boji za energetickou nezávislost se může přidat úplně každý, větší změny začínají u jednotlivců. Šetřit energií se dá i bez velkých investic. Můžeme začít tím, že nebudeme zbytečně přetápět kanceláře, každý stupeň dolů ušetří 5-10 % nákladů na energie. Pomůže nám k tomu, kdy po odchodu z práce vypneme počítač nebo místo výtahu půjdeme po schodech.“ (pel)

Zastavení dodávek ruského plynu může srazit unijní HDP až o 1,5 procenta, odhadla EK

Síkela postrašil: Pokud dojde k zastavení dodávek plynu, budou se muset lidi uskrovnit