Nová generální ředitelka v čele českého Fordu Andrea Laky vystřídala po 3 letech Attilu Szabó. (Foto: Ford)

Společnost Ford of Europe na konci května oznámila, že Attila Szabó, který již více než tři roky úspěšně řídí Ford Maďarsko a Ford Česká republika, převezme od 1. června funkci generálního ředitele Fordu Polsko. Povinnosti generální ředitelky pro maďarský a český trh současně převezme paní Andrea Laky.

Szabó převzal řízení aktivit společnosti Ford v Maďarsku a České republice na začátku roku 2019 a dosáhl významných obchodních úspěchů navzdory četným potížím, se kterými se setkal v uplynulých dvou letech.

Pod jeho vedením získal Ford Česká republika v roce 2021 vedoucí postavení v segmentu lehkých užitkových vozů v Česku, a zůstal jedním z významných hráčů na celkovém trhu (osobní a lehké užitkové vozy dohromady).

Szabó řídil úspěšné uvedení nové modelové řady Kuga – označované jako „nejvíce elektrifikovaný model značky Ford“ – na trh, stejně jako uvedení prvního plně elektrického osobního vozu značky Ford, Mustangu Mach-E.

Attila Szabó se poprvé připojil k maďarskému týmu Fordu v roce 2001, od roku 2003 pak zastával různé obchodní pozice.

Mimo jiné pracoval jako manažer fleetového prodeje pro Ford Maďarsko i evropské trhy přímého prodeje a jako ředitel prodeje Ford Maďarsko a Ford Slovinsko.

V letech 2009 až 2016 působil jako manažer marketingového oddělení společnosti Ford of Europe.

Jako člen týmu pro cenotvorbu značky Ford v Evropě působil v regionální kanceláři v maďarském Szentendre, a řídil jeden z největších týmů v rámci společnosti Ford: tým pro cenotvorbu obsluhující všechny evropské trhy.

V letech 2016 až 2019 byl generálním ředitelem společnosti Ford Rumunsko, od roku 2019 pak generálním ředitelem prodejních organizací Ford v Maďarsku a České republice.

Szabó nahradí Piotra Pawlaka ve funkci generálního ředitele společnosti Ford Polsko.

„Více než tři roky jsem měl to štěstí pracovat na českém i maďarském trhu, kde jsem mohl skvěle uplatnit své široké odborné znalosti Pracoval jsem zde se skvělým týmem, který měl i na evropské poměry vynikající kvality, a spolupracoval jsem s vysoce profesionální prodejní sítí, což nám umožnilo dosáhnout významných obchodních úspěchů navzdory celosvětové krizové situaci,“ uvedl Attila Szabó.

„Je mi velkou ctí, že nyní budu řídit sedmý největší národní trh společnosti Ford v Evropě, což mi umožní využít mé schopnosti a zkušenosti v Polsku, nejrychleji rostoucím trhu v regionu a průkopníkovi v zavádění a podpoře elektromobility. Stejně tak jsem rád, že mohu předat maďarský a český trh paní Andree Laky. Její pověření funkcí generální ředitelky je zárukou dalšího úspěchu těchto dvou trhů,“ dodal.

Od 1. června převzala Andrea Laky vedoucí funkci pro maďarský a český trh.

Do oddělení prodeje a marketingu společnosti Ford nastoupila v roce 1994, kde pracovala na různých pozicích a postupně stoupala po příslovečném žebříčku.

Jedenáct let, v letech 2005 až 2015, zastávala pozici generální ředitelky společnosti Ford Maďarsko, a to jako nejmladší a zároveň jediná generální ředitelka v rámci evropské organizace společnosti Ford.

V roce 2009 se svým týmem poprvé dosáhla vedoucí pozice na maďarském trhu značky Ford. Za to, stejně jako za další obchodní úspěchy, získala v roce 2013 jako vůbec první žena prestižní ocenění Manažer roku od Národní asociace manažerů.

Od roku 2015 pracuje na pozici ředitelky prodejních operací a manažerky provozních systémů NSC, která je zodpovědná za provozní systémy národních organizací Ford of Europe, a zároveň je výkonnou ředitelkou prodejních operací, což jí umožňuje sbírat nové zkušenosti a pomáhat s provozem všech národních trhů Ford v Evropě.

“Během svého působení v evropské organizaci jsem získala významné zkušenosti s tvorbou strategie a podílela jsem se na vytváření budoucího obchodního modelu společnosti Ford. Po osmi letech nastal čas, abych své zkušenosti opět uplatnila v provozní oblasti a provedla maďarský a český trh vzrušujícími časy, které nás čekají,“ uvedla Andrea Laky.

„Těším se na spolupráci s týmy i dealerskou sítí v obou zemích. Jsem si jistá, že i v příštích letech společně dosáhneme dalších úspěchů,“ doplnila.

„Attila Szabó má obrovskou zásluhu na tom, kam jsme se za téměř 3,5 roku pod jeho vedením na českém trhu posunuli. Stali jsme se značkou číslo 1 v užitkových vozech, máme skvěle nakročeno do elektrifikované budoucnosti a máme silnou, stabilizovanou a profitabilní dealerskou sít,“ uvedl Libor Beneš, Country Manager Fordu Česká republika.

„Svými zkušenostmi z jiných trhů a z evropské centrály Fordu nám pomohl překonat i velmi složitá období, jako lockdown způsobený covidem-19 nebo aktuální výrobní krizi vyvolanou nedostatkem polovodičů. Za český import i celou dealerskou síť bych mu rád srdečně poděkoval za jeho přínos, pozitivní přístup a vedení našeho týmu. Všichni mu přejeme mnoho úspěchů v jeho nové pozici a těšíme se na nové výzvy pod vedením Andrey Laky,“ dodal. (pel)