Babišův Agrofert musí z dotací vrátit přes 4,6 milionu korun, ukázala kontrola ministerstva financí. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Dvě firmy z holdingu Agrofert musí z dotací vrátit přes 4,6 milionu korun. Vyplynulo to z kontroly ministerstva financí, která odhalila pochybení u šesti projektů dvou firem ze skupiny. Resort také podal kvůli neoprávněně jedné z udělených dotaci trestní oznámení na hodnotitele, který žádost posuzoval.

Informoval o tom server iRozhlas, který má k dispozici dopis českých úřadů Bruselu k auditu ke střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).

Prověrku 11 projektů požadovala po českých úřadech Evropská komise. Při auditu střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiš (ANO) se totiž nekontrolovaly všechny projekty týkající se firem z holdingu.

Mezi prověřovanými dotacemi byly podle serveru projekty Výzkumného ústavu organických syntéz, který působí v odvětví průmyslové chemie, zemědělských podniků Primagra a Farmtec, plastikářské firmy Fatra a dále Kosteleckých uzenin a Penamu. Chyby našli úředníci u šesti dotací z jedenácti.

„Auditní orgán identifikoval nedostatky v provedeném hodnocení hospodárnosti projektu, a to v rámci pořizovaných technologií, které představují výdajově nejvýznamnější položku,“ citoval server zprávu auditorů.

U projektů VUOS našli pochybení u pěti prověřovaných dotací dohromady za více než 77 milionů korun, vrátit by měl zhruba 4 miliony. Dalších 600 tisíc korun by měl vrátit podnik Farmtec.

Podle finální auditní zprávy EK neměl holding Agrofert nárok na dotace, které čerpal, protože Babiš je ve střetu zájmů. A i když firmy formálně nejsou jeho majetkem, stále je beneficientem fondu, takže veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi.

Babiš vlastnil Agrofert do února 2017, kdy koncern kvůli českému zákonu o střetu zájmů převedl do svěřenských fondů.

Podle kritiků ale premiér Agrofert nadále ovládá. Právní služba EK dospěla už koncem listopadu 2019 k závěru, že Babiš má zájem na ekonomickém úspěchu firmy a jako premiér má zároveň vliv na rozhodování o rozpočtu i dotacích. (pel)