Rybí restaurace Nordsee v Česku končí, je v insolvenci. Firmu položila pandemie koronaviru. (Foto: Palladium Praha)

Rybí restaurace německé společnosti Nordsee v Česku končí. Společnost na sebe podala insolvenční řízení a je v konkurzu. Do dluhů v celkové výši 32,8 milionu korun se restaurace, které v Česku provozuje společnost Master Mariner, dostaly hlavně kvůli pandemii koronaviru. 

Upozornily na to Hospodářské noviny.

Během covidu společnost musela uzavřít provozovny kvůli mimořádným opatřením vlády a ani poté se návštěvnost podle firmy nevrátila na předcovidovou úroveň.

Kvůli výpadku tržeb podnik nemohl platit zejména svým dodavatelům a pronajímatelům – tedy vlastníkům obchodních center. 

Společnost má podle vlastního účetnictví přibližně závazky v částce téměř 41 milionů korun a z toho některé po splatnosti. Společnost Master Mariner eviduje pohledávky a disponuje také penězi na účtech, ale podle insolvenčního návrhu to nebude na pokrytí dluhu stačit.

Nordsee v Česku původně provozovalo čtyři pobočky. V roce 2019 značka uzavřela pobočku v OC Arkády Pankrác. V roce 2022 dostala restaurace výpověď od pronajímatele od brněnského obchodního centra Vaňkovka. V současné době jsou v provozu dvě pražské pobočky, ani zde však neplní své závazky a momentálně dluží na nájemném. (pel)