Koncern MOL Group nabídl ukrajinskému energetickému sektoru vybavení v celkové hodnotě 290 000 dolarů. (Ilustrační foto)

Koncern MOL Group se zapojil do programu materiální podpory ukrajinského energetického sektoru. Společnost nabídla vybavení v celkové hodnotě 290 000 dolarů. Ukrajinská strana potvrdila, že z tohoto daru potřebuje část v hodnotě 50 tisíc. Vybavení na podporu zachování kontinuity dodávek ropy a zemního plynu dodá koncern MOL až na ukrajinské hranice.

Koncern MOL Group v čase války solidárně stojí za ukrajinskou energetikou a poskytuje jí materiální podporu, která přispívá ke stabilnímu a bezpečnému provozu ukrajinské energetické sítě. MOL zatím nabídl vybavení v celkové hodnotě 290 000 dolarů.

Ukrajinská strana potvrdila, že z tohoto daru potřebuje aktiva v hodnotě 50 000 dolarů, která firma dopraví až na ukrajinskou hranici. Koncern MOL Group v rámci programu materiální podpory průběžně monitoruje nově vznikající potřeby a aktivně pracuje na dalším rozšíření poskytované podpory, informovala firma.

Koncern MOL Group se připojil k iniciativě asociace IOGP (International Association of Oil & Gas Producers) a zapojil se do programu materiální podpory Ukrajiny. Cílem této odvětvové spolupráce je pomoci napravit škody způsobené válkou a zajistit nepřetržité fungování ukrajinské energetické sítě.

Koordinaci tohoto programu zajišťuje Generální ředitelství pro energetiku (DG ENER) Evropské komise a Energetické společenství, zatímco ukrajinské Ministerstvo energetiky pravidelně dodává přesné informace o vybavení potřebném k zajištění nepřetržitého provozu sítě.

Koncern MOL zatím nabídl vybavení v celkové hodnotě 290 000 dolarů, přičemž ukrajinská strana potvrdila, že skutečně potřebuje aktiva v hodnotě 50 000 dolarů. Soupravy, kruhové předvýrobky pro trubky a další součástky přispívající k zajištění kontinuity produkce ropy a plynu a k nepřetržitému provozu energetické sítě dopraví společnost MOL až na ukrajinskou hranici.

Zatímco jednání mezi Energetickým společenstvím a ukrajinskými úřady pokračují, MOL nadále monitoruje nově vznikající potřeby a pracuje na zajištění další podpory v rámci současného programu.

„Solidárně stojíme za Ukrajinou a jsme odhodlanými členy odvětvové koalice, která podporuje nepřetržitý provoz ukrajinské energetické sítě. Kromě toho se koncern MOL Group zapojil také do programu materiální pomoci IOGP a plně spolupracuje s evropskými institucemi, které jej koordinují,“ prohlásil Ádám Homonnay, ředitel těžby a distribuce společnosti MOL Hungary.

„Společnými silami děláme vše pro to, abychom materiální pomoc maximálně zefektivnili, a doufáme, že naše dary mohou smysluplně přispět k hladkému fungování produkce ropy a zemního plynu, a tím i k fungování celého energetického systému na Ukrajině,“ dodal. (sfr)