Aero Vodochody navštívil irácký ministr obrany, na programu byl rozvoj obchodních vztahů.

V souvislosti s návštěvou České republiky navštívila irácká delegace v čele s ministrem obrany Džumou Inádem společnost AERO Vodochody AEROSPACE (Aero). Hlavním účelem tohoto setkání byla prezentace probíhajícího projektu modernizace L-159, ukázka prototypu letounu L-39NG a další rozvíjení obchodních vztahů mezi společnostmi skupiny OMNIPOL a Irákem. Návštěva probíhala pod záštitou Ministerstva obrany České republiky.

Návštěva zástupců Iráku u největšího českého výrobce letadel navázala na dlouhodobé vztahy Aera s Iráckým letectvem (Al Qauwa al Džauwíja al Iráqíja). Program návštěvy v Aeru zahrnoval představení modernizovaného lehkého bojového letounu L-159 Alca, jednání o modernizaci již provozovaných letounů, a prezentaci proudového cvičného letounu L-39NG jako potenciální vhodné platformy pro budoucí pilotní výcvik.

„Setkání s iráckou delegací přineslo další vývoj v projektu modernizace iráckých L-159 i případného budoucího využití L-39NG jako efektivní a moderní platformy pro výcvik iráckých pilotů na české L-159 a americké F-16. Letadla z Aera mají u iráckého letectva výbornou pověst. Lehký bitevník L-159 Alca prokázal kvalitu a přínos i v ostrém bojovém nasazení,“ uvedl Viktor Sotona, prezident a generální ředitel společnosti AERO Vodochody AEROSPACE.

Delegaci byl odprezentován letoun L 410 NG včetně možnosti prohlédnout si stroj osobně. Díky úzké kooperaci v rámci skupiny OMNIPOL, jejímž členem se výrobce L 410 NG, společnost Aircraft Industries nedávno stal, mohla firma flexibilně naplánovat přelet tohoto stroje a přistát na letišti v Aeru.

„Výhody propojování různých společností českého leteckého průmyslu se projevují samozřejmě již při prvním kontaktu se zákazníky. Jsme velmi rádi, že můžeme napomáhat prezentaci našich firem jako součástí silné skupiny v tomto tradičním průmyslovém odvětví,“ dodal Jiří Podpěra, prezident společnosti OMNIPOL.

Irák je významným a dlouhodobým zákazníkem Aera. Patří také k současným uživatelům letounů L-159. Aero dodalo iráckým vzdušným silám celkem 10 jednomístných letadel L-159A a dvě dvoumístná letadla L-159T1.

Součástí spolupráce byly také výcvik iráckých pilotů, výcvik pozemního personálu a iráckých leteckých instruktorů. Mnoho iráckých pilotů navíc začínalo kariéru na letounech L-29 Delfín a L-39 Albatros.

Lehký bojový a cvičný letoun L-159 Alca byl navržen pro plnění celé řady bojových úkolů a letecký vzdušný průzkum. Nový proudový cvičný letoun L-39NG, který je stěžejním produktem českého výrobce letadel Aero, je vrcholným nástupcem legendárního L-39 Albatros.

AERO Vodochody AEROSPACE

AERO Vodochody AEROSPACE a.s. se zaměřuje na vývoj, výrobu, údržbu a vylepšení civilních a vojenských letadel a je největším leteckým výrobcem v České republice a jedním z nejstarších leteckých výrobců na světě. V oblasti vlastních letounů je Aero stálým partnerem řady armádních letectev a má silnou pozici na trhu s vojenskými cvičnými a lehkými bitevními letouny.

Díky 11 tisícům letounů, které vyrobilo za sto let své existence, stovkám stále používaných letounů L-39 Albatros sloužících u desítek vojenských provozovatelů i v řadě demo týmů, a zejména díky svému novému letounu L-39NG se Aero profiluje jako lídr na světovém trhu s proudovými cvičnými letadly.

V oblasti civilního letectví Aero spolupracuje s největšími leteckými výrobci na široké škále projektů a je partnerem v několika risk-sharingových programech, kde je zodpovědné nejen za výrobu a montáž leteckých celků, ale také za jejich vývoj.

Aircraft Industries

Aircraft Industries je českou společností sídlící v Kunovicích s více než osmdesátiletou tradicí letecké výroby, která se v současné době zabývá vývojem, výrobou, prodejem a servisem letounů L 410. Zabývá se také výzkumem a vývojem. Současně provozuje také neveřejné mezinárodní letiště Kunovice a je zřizovatelem Střední školy letecké.

Skupina OMNIPOL

OMNIPOL je investiční a obchodní skupinou s více než osmdesáti pěti lety zkušeností na domácím i mezinárodním trhu, která poskytuje špičková řešení pro obranný a bezpečnostní sektor.

Skupina propojuje výrobní společnosti Aircraft Industries, ERA a MESIT disponující pokročilými technologiemi, které se zaměřují zejména na vývoj a výrobu letounů, pasivních systémů sledování vzdušných, pozemních a námořních cílů, vojenskou komunikaci, letecké přístroje a přesnou strojírenskou výrobu. Součástí skupiny je také výrobce letecké techniky AERO Vodochody.  Celá skupina OMNIPOL zaměstnává téměř 4000 odborníků, z toho přes 500 zaměstnanců se podílí na výzkumu a vývoji nových produktů. (sfr)