Central Group: Vysoká inflace zvýhodňuje hypotéky. Sazby jsou reálně nejnižší za roky. (Ilustrační foto)

Podle Central Group zvýhodňuje vysoká inflace hypotéky. Podle této developerské společnosti jsou nyní sazby hypoték reálně nejnižší za poslední roky.

Výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková uvedla, že inflace v Česku je na historických maximech, podle srovnání Eurostatu je aktuálně dokonce 3. nejvyšší v Evropské unii po Litvě a Estonsku. Česká národní banka ji krotí zvyšováním úrokové sazby, kterou 5. května zvedla o 0,75 procentního bodu na 5,75 %.

To se pode Tomáškové projevuje na sazbách hypoték, které jsou dnes kolem 5 %.

„Na první pohled se jedná o vysoké číslo, protože si lidé v posledních letech zvykli na úrokové sazby začínající dvojkou, maximálně trojkou. Hypotéky se ale vrací do pásma, které bylo běžné v letech 2008 – 2010, kdy byly také nad 5 %.“

Central Group – Aktuální nabídka: Honosné názvy developerských projektů neodrážejí realitu

„Navíc, ve vztahu k inflaci, která je kolem 13 % a na dvouciferných hodnotách se pohybuje už několik měsíců, jsou úrokové sazby dokonce vůbec nejníže v tomto století,“ podotkla Tomášková.

„Přestože vysoká inflace obecně není pozitivní jev, ne pro všechny je automaticky špatnou zprávou. Hypoteční klienti totiž nyní vrací bankám v reálné hodnotě peněz mnohem méně. U hypotéky s úrokovou sazbou 5 % v současné situaci splácí v reálné hodnotě o 8 % méně, než kolik si půjčili,“ podotkla dále s tím, že reálná hodnota dluhu se tím klientům snižuje.

„Ceny nových bytů, a tedy jejich hodnota, navíc v posledních letech rostou v průměru tempem okolo 15 % ročně. V posledním roce dokonce téměř o 30 %. V případě potřeby jsou také snadno a rychle prodejné. Vlastnit byt je tedy nejen cílem a snem většiny lidí, je to ale zároveň i jeden z nejbezpečnějších a nejvýhodnějších způsobů, jak ochránit své úspory před inflací,“ zdůraznila Tomášková.

Central Group je největším rezidenčním stavitelem v České republice. Za 28 let svého působení dokončil již 185 rezidenčních projektů a prodal téměř 18 tisíc nových bytů, domů a parcel. Veškeré vydělané prostředky investuje Central Group do dalšího rozvoje.

Neúčastní se žádných veřejných zakázek ani není příjemcem žádných veřejných dotací. Každoročně platí českému státu stamilionové částky na daních a mnoha desítkami milionů korun každý rok také přispívá na obecně prospěšné účely a realizaci veřejných staveb.

Central Group v současnosti vlastní v Praze kolem 1,5 milionu m² brownfieldů a pozemků určených k výstavbě, na kterých plánuje více než 30 tisíc nových bytů.  V roce 2021 Central Group nakoupil nové pozemky a brownfieldy za více než 2,5 miliardy korun, na kterých plánuje postavit přes 2 tisíce nových bytů.

Pro rok 2022 má na nové akvizice vyčleněny další 2,5 miliardy korun z vlastních zdrojů. (sfr)

VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Central Group – Aktuální nabídka: Honosné názvy developerských projektů neodrážejí realitu