Při výstavbě nových jaderných bloků v ČR mohou výrazně přispět české firmy. (Ilustrační foto)

Při výstavbě nových jaderných bloků v ČR mohou výrazně přispět české firmy. Potřebu energetické soběstačnosti České republiky ještě zesílila současná válečná situace na Ukrajině. I proto musí být jádro v dalších letech nedílnou součástí tuzemského energetického mixu. 

Při zahájení sympozia k jaderné energetice pořádané jihokorejskou firmou KHNP ve spolupráci s Hospodářskou komorou to uvedl prezident Komory Vladimír Dlouhý.

„Tuzemské společnosti mohou zahraničním partnerům nabídnout bohaté zkušenosti s jadernými projekty i know-how, které mohou díky této akci využít nejen při dostavbě Dukovan a případně Temelína, ale také u podobných projektů v celé střední Evropě,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Dodal, že rozvoj jaderné energie by měl být i jedním z hlavních nástrojů ke snižování emisí v EU.

Green Deal a dohoda Fit for 55 kladou podle Hospodářské komory velký důraz na nový přístup k energetice a ekonomice obecně.

„Nechceme být dovozcem energií, musíme si udržet energetickou soběstačnost a přijatelné ceny elektřiny a tepla pro domácnosti a firmy. Uvědomme si také nesporný ekonomický efekt velkých jaderných projektů, které přinesou pracovní místa, dlouhodobé zakázky celému dodavatelskému řetězci a ve výsledku také vyšší příjmy státního rozpočtu,“ vysvětlil Dlouhý. (pel)

ČEZ odstartoval tendr na stavbu nového bloku Dukovan. Hotovo má být do roku 2036

Drábová: Dukovany jsou investice na 80 let, ČR bude mít z nového bloku 10 % spotřeby elektřiny