ČEZ spustil výběrové řízení na stavbu nového bloku v Dukovanech.

Polostátní energetický gigant ČEZ, respektive jeho stoprocentní dceřiná společnost Elektrárna Dukovany II, zahájil výběrové řízení na dodavatele stavby nového jaderného zdroje v lokalitě Dukovany. Ministerstvo průmyslu a obchodu udělilo souhlas poté, co bezpečnostní složky posoudily dokumenty z předchozí fáze a ukončily bezpečnostní posouzení všech tří uchazečů. 

Na webu o tom informovaly ČEZ a MPO.

Zájemci jsou americký Westinghouse, francouzská EdF a korejská společnost KHNP.

První nabídky od zmíněných uchazečů dostane ČEZ do 30. listopadu letošního roku. Poté nabídky posoudí ČEZ a následně hodnotící zprávu předloží ke schválení státu. Smlouvy budou finalizovány v roce 2024.

„Hlavním cílem je bezpečný a ekonomický projekt dokončený ve stanoveném rozpočtu a čase. U vlastního výběrového řízení je samozřejmě cílem výběr nejlepšího dodavatele a kvalitní a výhodná smlouva,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Po podpisu bude následovat důkladná příprava projektové dokumentace, aby byly předem minimalizován\ problémy.

„Věřím, že termín zahájení zkušebního provozu nového bloku v roce 2036 je dosažitelný,“ dodal Beneš.

„Zahájení tendru je významný milník, nicméně důležité je nyní především plnění dalších úkolů, zejména pokračování povolovacích procesů, notifikace veřejné podpory a úspěšné vysoutěžení dodavatele s co nejvýhodnějšími podmínkami pro Českou republiku. Pro Ministerstvo průmyslu a obchodu bude zásadní, aby vše proběhlo korektně a hladce a na to se nyní soustředíme,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Výstavba Dukovan II má být dle platného harmonogramu zahájena v roce 2029, spuštění bloku se předpokládá v roce 2036.

„Klíčovými aspekty v tendru budou kromě výše nabízené ceny i další podmínky, zejména garance dodavatelů za dodržení harmonogramu a rozpočtu. Z pohledu MPO je důležitá i významná míra zapojení českého průmyslu do přípravy a výstavby a transfer technologií, které zajistí nezávislý provoz a rozvoj českého know-how v jaderném sektoru,“ doplnil náměstek ministra průmyslu a obchodu pro jadernou energetiku Tomáš Ehler.

Dukovanský nový blok bude postaven vedle stávající elektrárny a v budoucnu nahradí část výkonu současné elektrárny, jejíž první blok byl spuštěn v roce 1985.

Většinovým vlastníkem ČEZ je stát s podílem téměř 70 procent. (pel)