Dostavba nového jaderného bloku elektrárny Dukovany je investice na nejméně 60 až 80 let. (Ilustrační foto)

Dostavba nového jaderného bloku elektrárny Dukovany je investice na nejméně 60 až 80 let. Uvedla to šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová pro Radiožurnál. Česko podle ní bude mít z nového jaderného bloku spolehlivých 10 procent své spotřeby elektřiny.

„Úkolem Státního úřadu pro jadernou bezpečnost je garantovat, že nový zdroj bude bezpečný, s úrovní bezpečnosti odpovídající nejlepší světové praxi,“ řekla Radiožurnálu Drábová.

Podotkla také, že kromě jádra se mají rozvíjet i obnovitelné zdroje. Ani tak ale nebude zdrojů dostatek z důvodu výpadku zemního plynu a nahrazení uhlí.

Zmínila dále, že dřívějšímu vyhlášení výběrového řízení na Dukovany podle ní bránila absence politické dohody na jeho podobě z hlediska financování a možných uchazečů.

Financování by měl nakonec zřejmě plně zajistit stát. Podle dřívějších informací by měl nový jaderný blok stát zhruba šest 6 miliard eur (cca 162 miliard korun). Někteří experti však počítají, že konečná cena bude vyšší.

Bývalá opozice, tedy současná vláda, a senátoři dlouhodobě tlačili na vyřazení Ruska a Číny. Kritici se obávali údajných možných bezpečnostních rizik.

Loni v březnu pak Babišova vláda rozhodla, že Česko v tendru neosloví čínského zájemce, společnost CGN.

V dubnu pak kvůli vrbětické aféry, kdy podle zjištění BIS byli do výbuchu muničního skladu v roce 2014 údajně zapojeni 2 ruští agenti, vyřadilo Česko také ruskou státní firmu Rosatom.

Dukovanská elektrárna pokrývá přes 20 procent celkové spotřeby elektřiny v ČR.

Většinovým vlastníkem ČEZ je stát s podílem téměř 70 procent. (pel)

ČEZ odstartoval tendr na stavbu nového bloku Dukovan. Hotovo má být do roku 2036