Ruská Sberbank oznámila odchod z Evropy. (Ilustrační foto: FB Sberbank)

Největší ruská banka Sberbank odchází z Evropy. Důvodem je velký odliv hotovosti z dceřiných firem a ohrožení bezpečnosti zaměstnanců a majetku. Ruskou invazi na Ukrajinu však podnik ve vyjádření nezmínil.

„V současné situaci se Sberbank rozhodla opustit evropský trh. Dceřiné banky skupiny čelily abnormálnímu odlivu hotovosti a ohrožení bezpečnosti svých zaměstnanců a poboček,“ napsala banka v prohlášení.

Banka také uvedla, že již není schopna zajistit likviditu evropských dceřiných společností, ale úroveň jejího kapitálu a kvalita aktiv jsou dostatečné k tomu, aby mohla vyplatit peníze všem vkladatelům.

Evropská unie (EU), Velká Británie, Spojené státy a Kanada se v předchozích dnech dohodly na odpojení konkrétních ruských bank od sytému SWIFT – společnosti pro celosvětovou mezibankovní finanční komunikaci.

Tento postih dopadl na finanční ústavy VTB, Rossiya, Otkritie, Novikombank, Promsvjazbank, Sovkombank a VEB.RF. Sberbank mezi nimi není.

Kromě toho USA a jejich spojenci oznámili, že zavedou omezující opatření, jejichž cílem je zabránit ruské centrální bance v rozmístění jejích mezinárodních rezerv způsobem, který může podkopat sankce.

Evropská centrální banka (ECB) už na počátku týdne varovala, že Sberbank Europe hrozí krach kvůli hromadnému vybírání vkladů, které vyvolala ruská invaze, a nařídila uzavření evropské divize Sberbank.

Veškeré obchodní aktivity společnosti Sberbank Europe zakázal na pokyn ECB v úterý rakouský finanční regulátor. Maďarská centrální banka se rozhodla odebrat licenci místní dceřiné společnosti Sberbank.

Kroky k odnětí bankovní licence Sberbank CZ v pondělí zahájila také Česká národní banka.

Hlavním akcionářem Sberbank CZ je ve Vídni sídlící Sberbank Europe, dceřiná společnost největšího ruského bankovního domu Sberbank. Česká pobočka funguje na tuzemském trhu od roku 1993. (pel)

Ruská Sberbank musela zavřít pobočky v ČR: Agresivní lidé je vzali útokem. Účty ruší i firmy

Západ rozhodl: Vykáže ruské banky ze systému SWIFT. Ale jen některé