EU, Velká Británie, Spojené státy a Kanada se dohodly na odpojení konkrétních ruských bank od sytému SWIFT. (Ilustrační foto)

Evropská unie (EU), Velká Británie, Spojené státy a Kanada se dohodly na odpojení konkrétních ruských bank od sytému SWIFT – společnosti pro celosvětovou mezibankovní finanční komunikaci. Klíčové banky tak budou odděleny od velké části globálního finančního systému.

Oznámila to předsedkyně EK Ursula von der Leyenová.

„Jak postupuje válka na Ukrajině a Ukrajinci statečně bojují za svou zemi, chce jim Evropská unie vyslovit podporu a zavádí sankce proti agresorovi, jakým je Rusko. Některé ruské banky budou vyloučeny ze systému SWIFT. Dojde ke zmrazení veškerých aktiv ruské národní banky, aby neměl Putin možnost financovat válku,“ prohlásila.

„Zavazujeme se zajistit, že vybrané ruské banky budou odstraněny z komunikačního systému SWIFT. To zajistí, že tyto banky budou odpojeny od mezinárodního finančního systému, což zasáhne jejich schopnost operovat globálně,“ je uvedeno ve společném prohlášení Evropské komise, Německa, Francie, Itálie, Británie, Kanady a Spojených států.

Hospodářské sankce podle von der Leyenové dopadnou i na Bělorusko coby komplice Putinovy invaze na Ukrajinu – zacílí na ocel, tabákové výrobky i nerostné suroviny.

Po odpojení Ruska od zmíněného systému v posledních dnech hlasitě volali nejen lídři ukrajinské vlády, ale i mnozí politici v členských zemích EU nebo v USA.

Vyloučení Moskvy ze SWIFT znamená, že ruské banky nebudou moci bezpečně komunikovat s bankami za jejími hranicemi a obchodovat se Západem. Írán byl ze SWIFT odstraněn v roce 2014 po vývoji jaderného programu Teheránu.

Jak upozornila média, jde sice patrně o nejsilnější sankce dohodnuté v návaznosti na ruský útok proti Ukrajině, ale Západ zároveň nesáhl po „jaderné variantě“ v podobě úplného odpojení Ruska od SWIFT. Moskva tak může alespoň prozatím dál vydělávat na prodeji plynu do Německa, Itálie a dalších evropských zemí.

Kromě toho USA a jejich spojenci oznámili, že zavedou omezující opatření, jejichž cílem je zabránit ruské centrální bance v rozmístění jejích mezinárodních rezerv způsobem, který může podkopat sankce.

Státy Evropské unie rovněž zakážou přelety ruských letadel.

EU současně hodlá vystoupit proti ruským mediálním kanálům a zakázat na svém území šíření dezinformačního zpravodajského webu Sputnik i ruské televize pro zahraniční publiku Russia Today. (pel)

Nové sankce EU míří na banky, klíčový SWIFT však chybí. Zeman sankce považuje za „legrační“

Spory o odstřižení Ruska od systému SWIFT: EU v čele s Německem se zdráhá, Británie je pro