Provozovatel plynovodu Nord Stream 2 propustil všechny zaměstnance. (Ilustrační foto)

Zaměstnanci německo-ruského plynovodu Nord Stream 2 dostali vyhazov. Více než 140 pracovníků provozovatele plynovodu bylo propuštěno poté, co Spojené státy uvalily na společnost sankce. 

„Spojené státy uvalily sankce na Nord Stream 2 AG. Dnes jsme se dozvěděli, že veškerý personál pracující pro Nord Stream v Zugu, tedy více než 140 lidí, byl propuštěn,“ řekl švýcarský ministr hospodářství Guy Parmelin.

Důvodem propuštění zaměstnanců je podle Parmelina rozhodnutí Německa projekt zablokovat.

Přestože Německo budování plynovodu Nord Stream 2 po dně Baltského moře dlouhodobě podporovalo, svůj postoj Berlín kvůli vojenské invazi Ruska vůči Ukrajině postupně přehodnocoval.

Když Moskva před týdnem uznala samozvané separatistické republiky na východě Ukrajiny, tak německý kancléř Olaf Scholz oznámil, že udělení souhlasu k provozu produktovodu za této situace není možné. Situace se ještě více vyhrotila minulý týden v noci na čtvrtek, kdy ruská armáda Ukrajinu napadla.

USA v minulém týdnu uvalily sankce na Nord Stream 2 AG poté, co Rusko před invazí do země uznalo dva odtržené regiony na východní Ukrajině. Následovala vlna ekonomických sankcí ze strany Západu.

Není to přitom poprvé, co se Nord Stream 2 stal terčem sankcí. Spojené státy se proti tomuto projektu léta stavěly z ekonomických důvodů.

Rusko je totiž největším dodavatelem plynu do Evropy a napětí kolem Ukrajiny vyvolalo obavy z přerušení dodávek.

Nord Stream 2 AG nyní podle informací médií jedná s finančními poradci o vypořádání některých svých závazků a o možnosti zahájit u švýcarského soudu insolvenční řízení. Návrh na insolvenci by na sebe společnost mohla podat už tento týden. (pel)

Německo dalo stopku plynovodu Nord Stream 2. Rusko hrozí zdražením plynu Evropě

Nord Stream 2 je připravený k exportu plynu, pochlubil se Putin. Čeká jen na souhlas Němců