Nord Stream 2 je připravený k exportu plynu, pochlubil se ruský prezident Vladimir Putin. Čeká se jen na souhlas Němců. (Ilustrační foto)

Plynovod Nord Stream 2 je plný a připravený k exportu zemního plynu, pochlubil se ruský prezident Vladimir Putin. Sporný projekt dokončený v září podle něj v Evropě pomůže snížit cenu této suroviny, která začala letos raketově stupat. Plynovod jen čeká na souhlas německých úřadů, které ho od listopadu blokují.

„Chtěl bych pogratulovat Gazpromu a vašim partnerům v projektu Nord Stream 2 k dokončení prací a vytvoření této další velké páteřní trasy a k tomu, že je připravena k provozu,“ řekl ruský prezident na zasedání vlády, kterého se zúčastnil šéf Gazpromu Alexej Miller.

Německý státní úřad plynovod Nord Stream 2 blokuje. Proces schvalování německo-ruského plynovodu Nord Stream 2 v listopadu dočasně pozastavil, německý regulační úřad projektu nyní povolení k provozu nedá. Požaduje, aby provozovatel nejprve upravil svou obchodní strukturu podle německého práva.

V polovině prosince pak úřad oznámil, že plynovodu nejspíš nedá zelenou ani v první polovině příštího roku.

I v případě, že dá Spolková agentura pro sítě projektu souhlas, může trvat až další 4 měsíce, než se k němu vyjádří Evropská komise.

Poté bude mít německá síťová agentura další dva měsíce na konečné rozhodnutí, zda projekt schválí.

Kromě toho také hrozí průtahy ze strany Evropské komise (EK).

Nord Stream 2, který má po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa, už je dostavěný. Výstavba sporného projektu vyšla na 11 miliard USD (235 miliard korun).

USA plynovod Nord Stream 2 kritizují s poukazem na obavu z přílišné závislosti Evropy na ruském plynu. Kromě toho se Washington bojí, že se zvýší ruský politický a ekonomický vliv na Evropu.

Rusko naopak tvrdí, že odpor USA je motivován americkými ekonomickými zájmy s cílem zajistit v Evropě odbyt dražšímu zkapalněnému zemnímu plynu ze Spojených států.

Projekt Nord Stream 2 kritizuje také střední a východní Evropa. Trasa plynovodu se totiž vyhýbá Polsku a Ukrajině, které tak nebudou dostávat tranzitní poplatky a přijdou rovněž o část svého diplomatického vlivu.

Letos v červenci si Spojené státy a Německo si na dokončení kontroverzního plynovodu plácly bez uvalení dalších amerických sankcí.

Obě země se zavázaly, že uvalí na Kreml sankce v případě, že Moskva plynovod využije jako politickou zbraň. (pel)