Německo dalo stopku plynovodu Nord Stream 2. Rusko hrozí zdražením plynu Evropě. (Ilustrační foto)

Německo dalo stopku německo-ruskému plynovodu Nord Stream 2. Oznámil to kancléř Olaf Scholz. Udělení souhlasu k provozu není kvůli nynějšímu postupu Ruska vůči Ukrajině možné. Rusko reagovalo výhrůžkami Evropě, že bude za plyn platit dvakrát více. 

Upozornil na to server Novinky.cz.

Scholz označil uznání samozvaných separatistických republik na východě Ukrajiny ruským prezidentem Vladimirem Putinem za jasné porušení mezinárodního práva.

Ruský prezident podle Scholze nyní vyčkává na provokaci, která by mu poskytla záminku k možnému obsazení celé Ukrajiny.

Spojené státy rozhodnutí uvítaly. Na oznámení Berlína chtějí reagoval vlastními opatřeními.

USA plynovod Nord Stream 2 dlouhodobě kritizovaly s poukazem na obavu z přílišné závislosti Evropy na ruském plynu. Kromě toho se Washington bojí, že se zvýší ruský politický a ekonomický vliv na Evropu.

„Německý kancléř Olaf Scholz rozhodl zastavit proces schvalování plynovodu Nord Stream 2. Dobrá. Vítejte ve skvělém novém světě, kde budou Evropané brzo platit 2000 eur za 1000 kubíků plynu,“ uvedl Dmitrij Medveděv, místopředseda bezpečnostní rady Ruské federace a bývalý ruský premiér.

Rusko je největším dodavatelem plynu do Evropy a napětí kolem Ukrajiny vyvolalo obavy z přerušení dodávek.

Ruský prezident Vladimir Putin v dopise pro energetickou konferenci v katarském městě Dauhá uvedl, že Rusko bude pokračovat v nepřetržitých dodávkách zemního plynu na světové trhy.

Plynovod Nord Stream 2 je přitom plný a připravený k exportu zemního plynu. Sporný projekt dokončený loni v září měl Evropě pomoci snížit cenu této suroviny, která začala raketově stupat. Plynovod čekal jen na souhlas německých úřadů, které ho od listopadu blokovaly. (pel)