Turecko v boji proti rekordní inflaci 49 procent sníží daně na základní potraviny. (Ilustrační foto)

Spotřebitelské ceny v Turecku vzrostly v lednu 2022 o 48,7 procenta ročně, což je maximum za posledních 20 let. Inflace potravin a nealkoholických nápojů přesáhla 55 procent. Prezident Recep Tayyip Erdogan se proto rozhodl snížit sazbu daně z přidané hodnoty (DPH) u základních potravin, a to na 1 procento z dosavadních 8 procent.

Meziroční míra inflace v Turecku v lednu podle tamního statistického úřadu vystoupila na 48,7 procenta. Podle nezávislých odborníků však ve skutečnosti inflace překročila 115 procent.

„Nedovolíme, aby inflace rozdrtila náš národ,“ řekl Erdogan.

Kritici však tvrdí, že země trpí vysokou inflací kvůli Erdoganovu naléhání na snížení úrokových sazeb. Ekonomický experiment, který odporuje tradičním definicím, nefunguje. Kritizují ho nejen odborníci, ale podle průzkumů také většina voličů.

Turecká centrální banka od listopadu snížila svou základní úrokovou sazbu celkem o 5 procentních bodů na 14 procent, v lednu však sérii snižování úroků pozastavila.

Měnová krize však už byla odstartována a turecká lira v prosinci dosáhla rekordních minim.

Domácnosti a podniky trpí prudkým zvýšením cen energií. Úřady zvýšily 1. ledna tarify za elektřinu, což zvýšilo ceny o více než 50 procent pro mnoho domácností a až o 127 procent pro podniky a domácnosti s vysokou spotřebou.

Propuklo několik protestů a mnoho malých podniků, jako jsou restaurace, sdílelo své účty za elektřinu na sociálních sítích, aby ukázaly, jak blízko jsou vytlačení z podnikání.

Vzhledem k tomu, že Turecko je závislé na dovozu pro své energetické potřeby, stejně jako suroviny a dodávky mnoha potravin, spotřebitelské ceny raketově vzrostly.

Erdoganova vláda však trvá na tom, že hospodářský pokles Turecka byl způsoben zahraničním vměšováním a vnějšími faktory. Prezident dále prohlásil, že Turecko bude bojovat proti „hrozbám zničení naší ekonomiky“ všemi dostupnými prostředky. (pel)