Ministerstvo financí navrhuje s koncem roku 2022 zrušit elektronickou evidenci tržeb. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Vláda Petra Fialy (ODS) plánuje ukončit elektronickou evidenci tržeb (EET), kterou zavedla předchozí Babišova vláda na šmírování podnikatelů. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) navrhne zrušení evidence tržeb od příštího roku. 

Zrušení EET má současný vládní kabinet v programovém prohlášení.

Stanjura už poslal příslušný návrh do meziresortního připomínkového řízení.

Evidence je kvůli pandemii do konce roku 2022 přerušena, žádný podnikatel tak nyní nemusí své tržby evidovat a úřady tuto povinnost nekontrolují. Podnikatelé však stále mohou evidovat dobrovolně.

„Vzhledem k tomu, že podle zákona o některých úpravách v oblasti evidence tržeb v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu je povinnost evidovat tržby v současnosti přerušena do 31. prosince 2022, tato povinnost neexistuje již nyní a v důsledku přijetí návrhu zákona nebude obnovena,“ je uvedeno v materiálu.

Meziresortní připomínkové řízení je přitom zkráceno na 10 pracovních dní. Důvodem je nutnost schválit návrh zákona v dostatečném předstihu před koncem letošního roku, aby poplatníci měli jistotu, že se nemusí připravovat na znovuzavedení evidence tržeb.

Podle Deníku N by se vláda návrhem měla zabývat 23. února. Zrušením povinnosti evidovat tržby budou podnikatelé zproštěni administrativní a finanční zátěže, kterou pro ně evidence tržeb znamená.

Zrušení evidence tržeb nepředstavuje podle ministerstva pro státní rozpočet a veřejné rozpočty žádný dodatečný výdaj, způsobí jen nevýznamně nižší inkaso daní.

Předseda Asociace podnikatelů a manažerů Radomil Bábek podle Českého rozhlasu rozhodnutí uvítal. Je přesvědčen, že za spuštěním elektronické evidence tržeb jsou „špatné úmysly, jak zmáčknout drobné podnikání v České republice“.

„Byla namířena čistě proti tradičnímu obchodu a byla to propaganda. Všechny argumenty, které byly z velké části lživé, které byly manipulací se společností, předsudečná nenávist, kterou vyvolávala vláda ve prospěch EET proti malým podnikatelům, to všechno je důkazem toho, že EET nemá právo na existenci,“ uvedl pro Český rozhlas Plus předseda Asociace podnikatelů a manažerů.

EET v Česku odstartovala 1. prosince 2016, a to pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 je povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. (pel)

Původně měly být 3. a 4. vlna EET spuštěny 1. května 2020. Vláda však novelou zákona EET odložila a kvůli koronaviru pozastavila evidovaní tržeb pro všechny. (pel)