Inflace v ČR bude letos atakovat 10 procent, odhaduje Česká bankovní asociace (ČBA). (Ilustrační foto)

Inflace v ČR bude v roce 2022 atakovat 10 procent, odhaduje Česká bankovní asociace (ČBA). V nové předpovědi ČBA zhoršila odhad růstu české ekonomiky pro letošní rok na 3,7 procenta. Původně přitom v listopadové prognóze počítala s růstem o 3,9 procenta. Růst ekonomiky letos podle ekonomů podpoří hlavně obnovená investiční aktivita, export, a také spotřeba domácností. Ta však bude následkem vyšší inflace slabší, než čekal přechozí odhad. 

ČBA o tom informovala na webu.

„Světová ekonomika vstoupila do nového roku opět s řadou rizik, která budou letošní ekonomické zotavování brzdit. A to ať jde o pokračující energetickou krizi, jen pomalu odeznívající problémy v dodavatelských řetězcích či skokový růst inflace dopadající na příjmy a spotřebu domácností,“ uvedl Jakub Seidler, hlavní ekonom ČBA.

Rizikem podle něj zůstává i vývoj epidemiologické situace a nové varianty koronaviru.

Růst tuzemské ekonomiky dle nové prognózy ČBA v letošním roce zrychlí a dosáhne 3,7 procenta, zatímco listopadová prognóza čekala růst o 3,9 procenta.

K růstu v letošním roce bude dle nové prognózy přispívat jak spotřeba domácností, tak obnovená investiční aktivita, a oproti minulému roku i čistý export.

Spotřeba domácností by ale měla oproti poslední prognóze růst pomaleji, a to kvůli růstu inflace, která bude snižovat reálné příjmy domácností.

V příštím roce pak ČBA předpokládá růst ekonomiky o 3,6 procenta.

„Růst cen je jednoznačně vnímán jako největší makroekonomické riziko letošního roku, a to ze strany poptávky i nabídky. Poptávku může negativně ovlivnit případná změna spotřebního chování domácností v situaci, kdy jejich nominální příjmy porostou pomaleji než inflace. Za strany nabídky je otázkou, zda dokážou podniky dostatečně rychle přenášet zvýšené náklady na vstupy na své odběratele, nebo je nákladový tlak přiměje k omezování produkce,“ řekl Pavel Sobíšek, hlavní ekonom Unicredit Bank.

ČBA dále uvedla, že zrychlení inflace v druhé polovině minulého roku bylo nad očekávání a vedlo k výrazným revizím odhadů inflace v letošním roce.

Asociace předpokládá inflaci poblíž 10% hranice v první polovině roku, a její zpomalení k 5 procentům koncem roku.

Průměrná hodnota by měla přesáhnout 7 procent, ačkoli mezi odhady se vyskytovaly i hodnoty blízké 9 procentům.

Prognóza nicméně čeká, že inflace v roce 2023 citelně zpomalí a v průměru dosáhne 2,5 procenta. Koncem příštího roku se pak bude pohybovat již kolem 2% hranice.

Zpomalování inflace podle asociace patrně umožní ČNB začít v druhé polovině letošního roku snižovat sazby.  Ta v posledních několika čtvrtletích přistoupila k rychlosti zvyšování sazeb a základní úroková sazba vystoupala z 0,25 procenta na 4,5 procenta.

Základní úroková sazba centrální banky by koncem příštího roku měla podle ČBA být již jen mírně nad 3 procenty.

Navzdory citelnému růstu úrokových sazeb a vyšší atraktivitě koruny v očích zahraničních investorů prognostický panel ČBA nepředpokládá výraznější posílení koruny.

Koncem letošního roku by se měla koruna dle konsenzu pohybovat kolem úrovně 24,3 Kč za euro a v roce příštím u 24 Kč za euro s tím, že nejoptimističtější odhad čeká korunu v závěru příštího roku u hranice 23,5 Kč za euro.

Deficit hospodaření státu pro letošní rok odhaduje prognóza ČBA na 4,2 procenta HDP. Odhady tak předpokládají deficit pod 300 miliard korun, jak avizovala nová vláda.

Výhled zveřejnila i Evropská komise 

Podle makroekonomické prognózy Evropské komise (EK) růst české ekonomiky letos proti loňsku na rozdíl od většiny ostatních zemí Evropské unie zrychlí, a to na 4,4 procenta.

Na příští rok Brusel očekává růst české ekonomiky o 3,9 procenta. (pel)

Ekonomika letos poroste „jen“ o 3,1 %, průměrná inflace dosáhne 8,5 %, odhaduje ministerstvo