Poskytovatelům služeb stouply v roce 2021 tržby meziročně o 7,3 procenta. (Ilustrační foto)

Pandemie koronaviru zdrtila poskytovatele služeb. Tržby jim loni vzrostly reálně o „jen“ 7,2 procenta, bez očištění o 7,3 procenta. Oproti roku 2019 se však bez očištění propadly o 5,2 procenta.

Vyplynulo to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„Růst vykázaly všechny sekce ekonomických činností služeb, přičemž nejvyšší byl zaznamenán v objemově nejvýznamnější dopravě a skladování, a to o 13 procent,“ uvedl Tomáš Harák, vedoucí oddělení datové podpory statistiky obchodu, služeb a životního prostředí ČSÚ.

Tržby letecké dopravy vzrostly meziročně o 43,8 procenta. O více než 21 procent si polepšili poskytovatelé služeb skladování a vedlejších činností v dopravě. Třetím rokem v řadě se pak zvýšily tržby poštovním a kurýrním firmám, loni o 11,5 procenta.

V administrativních a podpůrných činnostech se tržby meziročně zvýšily o 7,7 procenta. Nejvíce se přitom v této sekci dařilo cestovním agenturám, kancelářím a jiným rezervačním a souvisejícím činnostem, kterým tržby vzrostly o 57,9 procenta.

V ubytování, stravování a pohostinství tržby stouply o 4,6 procenta.

Odvětví služeb informační a komunikační činnosti zaznamenalo meziroční růst o 5,5 procenta. Nejvíce se dařilo filmovému a hudebnímu průmyslu, který vykázal navýšení tržeb o více než 40 procent.

Profesní, vědecké a technické činnosti vykázaly v roce 2021 růst tržeb o 5 procent.

V samotném 4. čtvrtletí loňského roku tržby ve službách stouply meziročně o 13,4 procenta, po očištění o kalendářní vlivy o 12,8 procenta. (pel)